Whiplash - effekten af tidlig intervention

Ph.d.-afhandling sammenligner tre forskellige interventionsformer i den akutte fase efter whiplash. Det drejer sig om: halskrave i to uger efterfulgt af øvelsesvejledning, råd om leve-som-du-plejer og aktiv mobilisering (Mekanisk Diagnostisk Terapi) kombineret med fysioterapi. Summary af Alice Kongsteds (kiropraktor) ph.d.-afhandling fra 2005.


Læs summary

Uddrag af summary

Kiropraktor Alice Kongsted har i forbindelse med sin ph.d.-afhandling sammenlignet tre forskellige interventionsformer i den akutte fase efter whiplash. Det drejer sig om: halskrave i to uger efterfulgt af øvelsesvejledning, råd om leve-som-du-plejer og aktiv mobilisering (Mekanisk Diagnostisk Terapi) kombineret med fysioterapi.

458 patienter blev rekrutteret fra skadesstuer og praktiserende læger. Deltagerne blev inkluderet 10 dage efter bilsammenstødet og blev fulgt et år efter.

Ingen forskel på effekten

Undersøgelsen viste, at der ikke var store forskelle på effekten af de tre interventionsformer og at man ud fra et sundhedsøkonomisk perspektiv lige så godt kan vælge at anbefale patienterne at leve som før.

I forbindelse med studiet blev 245 af de inkluderede undersøgt med en diagnostisk test af øjenbevægelserne (smooth pursuit eye movements,SPEM). Testen viste sig ikke brugbar på trods af sammenhæng mellem nakkesmerter og ændrede øjenbevægelser, da der var et stort overlap mellem resultaterne fra personer med følger efter whiplash og raske personer.Del eller udskriv siden