Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

10 spørgsmål om de nye standardkontrakter

Hovedbestyrelsen anbefaler nye vilkår for de privatansatte. Læs her, hvad det betyder for dig i praksis.

1. Hvad siger de nye kontrakter?

Der er to kontrakter, én for fastansatte og én for provisionslønnede i den private sektor. Hovedbestyrelsen anbefaler en minimumsløn på 26.000 kr., en pension på 15 procent, ekstra ferie- og omsorgsdage foruden betalt frokostpause for fastansatte. For provisionsansatte er der, som noget nyt, fastsat et minimum på 25 timers løn om ugen. Også her gælder en ny pensionssats på 15 procent.

2. Hvornår træder de i kraft?

Anbefalingerne i kontrakterne træder i kraft nu. Standardkontrakterne er ikke bindende i 2017, men hovedbestyrelsen anbefaler, at man allerede nu opjusterer sine kontrakter efter de nye vilkår, hvis de ligger under det anbefalede niveau. Næste skridt er, at de to sektioner for arbejdsgivere og ansatte forhandler de enkelte vilkår på plads. Det forventer Danske Fysioterapeuter sker i sommeren 2018. Derpå bliver kontrakterne obligatoriske.

3. Hvorfor bliver dette vedtaget lige nu?

De seneste år har budt på en kedelig udvikling, hvor en gruppe medlemmer er blevet aflønnet meget lavt. Forslaget har derfor været længe undervejs. Danske Fysioterapeuter mener, at der skal være et rimeligt bundniveau, når man som fysioterapeut er ansat hos en fysioterapeut.

4. Hvorfor er mindstelønnen højere end i den offentlige sektor?

Den nye mindsteløn på 26.000 kr. er lidt højere end det, nogle nyuddannede fysioterapeuter kan blive mødt med i det offentlige. Det skyldes, at de offentligt ansatte har flere andre væsentlige goder, såsom bedre barselsvilkår, løn under barns 2. sygedag, mm.

5. Hvor længe gælder standardkontrakten?

Standardkontrakten skal løbende genforhandles af de to nye medlemssektioner, som består af henholdsvis arbejdsgivere og ansatte.

6. Hvorfor går hovedbestyrelsen ind allerede nu og peger på faste beløb, når de to forhandlingssektioner ikke engang er nedsat?

Hovedbestyrelsen ønsker at sende et klart signal til parterne på det fysioterapeutiske arbejdsmarked om, hvilket bundniveau Danske Fysioterapeuter anser som acceptabelt.

7. Hvad gør jeg, hvis jeg får for lidt i løn ifølge den nye standardkontrakt?

Vi foreslår, at du allerede nu inviterer din arbejdsgiver til et kig på den nye standardkontrakt, også selvom den ikke er bindende endnu. Når kontrakten er endeligt vedtaget, skal du kontakte afdelingen for Løn og Ansættelse i Danske Fysioterapeuter, som vil vejlede dig.

8. Min nuværende kontrakt er langt bedre end den nye. Skal jeg nu gå ned i løn og pension?

Naturligvis ikke. Kontrakten skal ses som et udgangspunkt og som et minimumsniveau. Vi anbefaler, at fysioterapeuter på egen hånd forhandler deres individuelle vilkår.

9. Mine ansatte tjener i dag mere end den nye minimumsløn. Til gengæld får de mindre i pension. Kan jeg sætte dem ned i løn?

Det er Danske Fysioterapeuters ønske, at de to standardkontrakter bliver bindende fra sommeren 2018. Vi anbefaler, at du som arbejdsgiver allerede nu går dine kontrakter igennem for at justere dem til de nye niveauer. Kontakt gerne arbejdsgiverrådgivningen.

10. Lønniveauet og goderne er alt for omfattende. Hvordan forestiller I jer, at jeg skal kunne drive min forretning?

Det niveau, der er lagt i standardkontrakten, er et bundniveau. Der er rigtigt mange klinikejere, som har velfungerende forretninger, samtidig med at de tilbyder deres medarbejdere løn- og ansættelsesvilkår, der er bedre end det nye bundniveau. Det er altså muligt at få en forretning til at hænge sammen med den nye standardkontrakt.

Læs også: Ny mindsteløn til de privatansatte

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar