Fysioterapeut udnævnt til professor i klinisk træningsfysiologi og rehabilitering

Med fysioterapeut, ph.d. og seniorforsker Thomas Bandholms nye professorat er der syv professorer i Danmark, der forsker indenfor fysioterapi. Det nye professorat skal styrke forskning i den kliniske anvendelse af træning.
"Vi skal derfor finde ud af, hvem der har gavn af træning og hvem der ikke har, så vi kan tilbyde træning, der virker og derved hjælpe til at bruge sundhedsvæsenet ressourcer bedst muligt”, siger den nyudnævnte professor Thomas Bandholm. Foto:iStock

Fysioterapeut Thomas Bandholm er blevet udnævnt til professor i Klinisk Træningsfysiologi og Rehabilitering ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. Det kliniske professorat indebærer, at Thomas Bandholm i fremtiden kommer til at kombinere sit arbejde som seniorforsker og forskningsleder for forskningsprogrammet Physical Medicine & Rehabilitation Research – Copenhagen (PMR-C) på Amager-Hvidovre Hospital med undervisning, andet akademisk arbejde samt forskning på Københavns Universitet.

”Kombinationen af min uddannelse som fysioterapeut og idrætsfysiolog er god i forhold til at kunne virke i et professorat i klinisk træningsfysiologi og rehabilitering. Og professoratet skal være med til at styrke forskning i den kliniske anvendelse af træning”, siger Thomas Bandholm til fysio.dk. 

Træning virker ikke nødvendigvis for alle 

Der er i dag generelt et øget fokus på at holde sig fysisk aktiv og træne som led i forebyggelse og behandling. Og det er ifølge Thomas Bandholm inden for de aktive interventionsformer, der i fysioterapi er mest evidens at finde.

”Det øgede fokus på fysisk aktivitet og træning i klinisk praksis betyder, at der også er et større forskningsfokus på fysisk aktivitet og træning. Mange studier har undersøgt, om en type af træning virker bedre end en anden, men har samtidig taget for givet, at træning virker bedre end ingenting. Der er dog ofte sådan, at patienter bliver bedre af flere årsager, når de er i et patientforløb. De kan blive bedre af at blive medicinsk behandlet og i nogle tilfælde kan de også blive bedre af, at tiden simpelthen går. Det gælder derfor om at skabe mere viden om, hvilke patientforløb, som kan optimeres yderligere med fysisk aktivitet og træning. Men vi skal også som profession turde stille spørgsmålstegn ved, om træning er bedre end ingen træning. Vi skal derfor finde ud af, hvem der har gavn af træning og hvem der ikke har, så vi kan tilbyde træning, der virker og derved hjælpe til at bruge sundhedsvæsenets ressourcer bedst muligt”, siger Thomas Bandholm.

Professoratets betydning

”At der kommer et professorat, som bliver tilknyttet PMR-C vil betyde en styrkelse af det forskningsprogram, der allerede er, og det giver os nogle nye muligheder, som at tiltrække engagerede studerende, stærke samarbejdspartnere og eksterne fondsmidler”, siger Thomas Bandholm.

Der i dag er syv professorater med fysioterapi i fokus, og det mener Thomas Bandholm ikke er for mange, når man sammenligner fysioterapi med andre sundhedsfaglige professioner.

”Med professorerne har fysioterapi nogle faglige fyrtårne, der kan samle stærke forskningsmiljøer omkring sig, og som i samarbejdet med andre forskningsmiljøer kan styrke det sundhedsfaglige tilbud til patienterne. Og så kan professorerne være med til at styrke monofaglige og tværfaglige kandidatuddannelser, som er efterspurgt blandt fysioterapeuterne”, siger Thomas Bandholm.

Fremtiden

Thomas Bandholm vil som professor stadig være at finde på Amager-Hvidovre Hospital, hvor han vil fortsætte med den type forskning, man allerede har på stedet.

”Vi skal undersøge, om vi kan forbedre patientforløb med fysisk aktivitet og træning. Vi skal også undersøge, hvilken type træning og hvilken dosis, der har effekt, og også om der er patientforløb, som ikke kan optimeres yderligere med fysisk aktivitet og træning ”, fortæller Thomas Bandholm.

 

Faktaboks

Thomas Bandholm blev fysioterapeut i 1998 og afsluttede en kandidatuddannelse i idræt og humanfysiologi ved Københavns Universitet i 2004. I 2009 blev han ph.d. og senere ansat som seniorforsker i Klinisk Forskningscenter Amager-Hvidovre Hospital. I 2014 blev Thomas Bandholm lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet med undervisning på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse og i maj 2017 blev han udnævnt som professor i Klinisk Træningsfysiologi og Rehabilitering på samme institut.

Del eller udskriv siden
3 kommentarer
×Skriv en kommentar
  • Jonathan Comins

    Ja, jeg husker stadig da du kom på besøg på BBH tilbage i slut 90'erne - godt gået!!!
  • Jeanette Præstegaard

    Stort TIL LYKKE til dig Thomas og til fysioterapien 😊👍🏼🎉🍾
  • Bente Andersen

    Vi er så stolte i Dansk Selskab for Sportsfysioterapi (DSSF) af Thomas Bandholm j 👏👏
Indsend kommentar