Fysioterapeuter har også stress og sover dårligt om natten

Ansatte inden for den offentlige sektor oplever i stor stil tegn på stress som følge af arbejdspres. Også fysioterapeuter døjer med stresssymptomer, viser en omfattende undersøgelse, der peger på løsninger.
Foto: iStock

Alt for mange offentligt ansatte oplever, at deres nattesøvn bliver ødelagt, eller at de udvikler andre symptomer på stress, fordi de føler sig pressede på arbejdet. Det viser en undersøgelse gennemført af Megafon blandt 2.851 offentligt ansatte fra 25 vidt forskellige faggrupper.

Således melder 40 procent af de adspurgte, at de inden for det seneste halve år har ligget søvnløse på grund af arbejdsrelateret stress. Imens har hver tredje oplevet hukommelses- og koncentrationsbesvær og spændingshovedpine. En lige så stor del melder, at de har nedprioriteret sociale relationer af samme årsag.

Hos de fysioterapeuter der deltager i undersøgelsen, er det også mindst hver tredje, der døjer med stresssymptomer. 37 procent har søvnløse nætter, som de anser som en følge af arbejdsrelateret stress. 43 procent har hukommelses- og koncentrationsbesvær, og 32 procent svarer ja til, at de må nedprioritere sociale relationer.

Fysioterapeuter i faglig klemme

”Det er stærkt bekymrende tal. Vi ved, at det kører op og ned i perioder for vores medlemmer, når det drejer sig om arbejdsrelateret stress. De fysioterapeuter, der arbejder på sygehusene, er under et særligt pres. Men vi oplever også, at flere medlemmer henvender sig, fordi de kan komme i problemer ansættelsesretligt, hvis de siger fra med afsæt i en sundhedsfaglig viden, overfor beslutninger truffet af ledelsen,” siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.

Danske Fysioterapeuter kender til eksempler, hvor fysioterapeuter har opsagt deres arbejde for at passe bedre på sig selv, blandt andet fordi deres faglige vurderinger ikke blev anerkendt.

Det falder helt i tråd med, at graden af stress, ifølge undersøgelsen, har en tæt sammenhæng med hvor gode muligheder, de ansatte oplever, de har for at udfolde deres faglighed, og hvor stor indflydelse de har på forandringer på arbejdet. Jo mere indflydelse og råderum, desto færre stresssymptomer.

87 procent af de offentlige ansatte, der oplever slet ingen indflydelse at have på forandringer, har haft symptomer på stress. Det samme gælder kun godt halvdelen af dem, der i høj grad oplever at have indflydelse. Af dem, der oplever slet ikke at have råderum til deres egne faglige skøn, er det samtlige 100 procent, der har oplevet symptomer på stress.

”Der ligger en vigtig ledelsesopgave i at sikre, at de ansatte inddrages og kan bruge deres faglighed. Det tjener både arbejdsplads, borgere og samfundet som helhed bedst,” siger Tina Lambrecht.

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar