Nakke- og rygsmerter er skyld i mange års funktionsnedsættelse

Jubilæumskongressen i Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi havde på åbningsdagen fokus på nakke- og rygsmerter.
Flemming Enoch og Jan Hartvigsen holdt oplæg om nakkesmerter og den multimodale tilgang til muskuloskeletale problemer på Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapis jubilæumskongres. Foto: Claus Sjödin

570.000 danskere lider af nakke- og rygsmerter, der fører til mange års funktionsnedsættelse. Nakkesmerter er fx årsagen til 6 procent af alle henvendelser til den praktiserende læge. Patienter med nakkesmerter udgør 23 procent af henvendelserne til fysioterapeuter og kiropraktorer. Det fortalte professor, kiropraktor Jan Hartvigsen, der var inviteret til at holde oplæg i forbindelse med Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapis jubilæumskonference i Aarhus.

Et nyere dansk studie viser, at også helt små børn lider af smerter fra nakke og ryg. Og globalt set er antallet af mennesker med muskuloskeletale problematikker hastigt stigende i takt med, at vi bliver ældre.

Jan Hartvigsen understregede, at muskuloskeletale lidelser koster dyrt, så der er behov for at intensivere forskningen på området.

Svag evidens for behandling af nakkesmerter

Per KjærPer Kjær, fysioterapeut, ph.d. og forsker på SDU, gennemgik i sit indlæg prognostiske faktorer, undersøgelse og behandling af patienter med nakkesmerter. Han fortalte, at evidensen for behandlingen af nakkesmerter er svag, og de anbefalinger, vi har i dag, bygger ikke på solid evidens.

”Vi ved, at ældre og kvinder er i større risiko for at udvikle nakkesmerter, og det er risikofaktorer, som vi ikke har indflydelse på. Desværre ved vi ikke meget om, hvordan vi kan forebygge”, sagde Per Kjær, der som Jan Hartvigsen understregede behov for mere og bedre forskning på området.

Undersøgelsen skal komme hele vejen rundt om patienten

De fleste ved, at en multimodal tilgang til patienterne er den bedste, når det handler om muskuloskeletale problematikker. Men hvad betyder det i praksis? Fysioterapeut, klinikejer og en af selskabets faste undervisere Flemming Enoch tog udgangspunkt i en patient Lars, der typisk vil spørge fysioterapeuten: Er dette alvorligt, kan du fikse det, og hvor lang tid tager det, før jeg bliver fri for smerter? Og det skal vi kunne svare på, fortalte Flemming Enoch.

Men for at kunne besvare det spørgsmål er det nødvendigt med en undersøgelse, der kommer hele vejen rundt om patienten. For der er mange faktorer, der kan spille en rolle i patientens sygdomskompleks.

Det er fx ikke nok bare at spørge til patientens livsstil, vi skal også tage fat i den, hvis den har betydning for patientens problematik.

Når fysioterapeuten har afdækket de faktorer, der har betydning for patienten og dennes rygsmerter, skal behandlingen tage udgangspunkt i dette. Hvis livsstilen ikke dur, er det ikke nok at behandle patientens facetled – var budskabet.

”Der findes ikke efter min mening uspecifikke lænderygproblemer, men der findes desværre uspecifik undersøgelse og behandling”, sagde Flemming Enoch.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar