Ny forskning viser effekt af træning på kroniske smerter

Både styrketræning og stretching mindsker smerterne hos kvinder med kroniske skulder-nakkesmerter.
Specifik stretching og styrketræning mindsker smerter og påvirker de fysiologiske mekanismer i den smertende muskulatur (Istock foto).

Flere studier har vist effekt af træning til at mindske smerterne hos patienter med kroniske skulder-nakkesmerter. Men der er endnu ikke dokumenteret, hvilken form for træning, der skal til.

Den svenske fysioterapeut Linn Karlsson har i sin ph.d. sammenlignet effekten af et hjemmetræningsprogram, der bestod af enten specifik træning af styrke eller stretching til kvinder med kroniske nakke-skulder-smerter. Hjemmetræningen blev gennemført i et år.

Effekt af styrke og udspænding

Det viste sig, at både kvinder, der havde gennemført styrketræningsprogrammet, og de, der havde gennemført stretchingøvelser, fik positiv effekt på smerte og funktion.

Der var inden interventionen store forskelle på de smertemodulerende biokemiske stoffer i ikke smertefuldt trapezius-muskulatur sammenlignet med ømme og smertefulde trapezius-muskler. Interventionen påvirkede de smertemodulerende stoffer, hvilket ifølge Linn Karlsson tyder på, at træningen har en lokal fysiologisk betydning.

Linn Karlsson fandt desuden, at de psykologiske faktorer og fastholdelse i træning havde stor betydning for resultatet.

Afhandlingen ”Chronic Pain and Exercise: Studies on pain intensity, biochemistry, adherence and attitudes” kan frit downloades i fuld-tekst

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar