Ny guide skal sikre høj kvalitet i klinisk forskning

Fysioterapeut og professor Thomas Bandholm har sammen med en gruppe forskere i Danmark udarbejdet en guide, der beskriver, hvad man skal huske at forholde sig til, når man går i gang med et klinisk forskningsprojekt.
En ny guide, The PREPARE Trial guide, skal hjælpe nye forskere med at forberede og planlægge kliniske forskningsprojekter. En udenlandsk og flere danske forskere, heriblandt tre fysioterapeuter, har udviklet guiden og publiceret den i British Journal of Sports Medicine. (IStock foto).

En gruppe forskere i Danmark har udarbejdet en guide, The PREPARE Trial guide, der beskriver, hvad man skal huske at forholde sig til, når man går i gang med et klinisk forskningsprojekt. Guiden skal være med til at sikre så høj en kvalitet af den kliniske forskning som muligt og forebygge, at de yngre forskere undervejs i et forskningsprojekt bliver tvunget til at kompensere for noget, som de burde have forudset fra starten. 

Selvom guiden primært henvender sig til yngre forskere og ph.d.-studerende, kan den også været et nyttigt værktøj til vejledere, undervisere og andre, der planlægger klinisk forskning i forbindelse med videreuddannelse og på deres arbejdsplads.

Fysioterapeut, ph.d. og professor Thomas Bandholm har sammen med kollegerne seniorforsker Robin Christensen, fysioterapeut, ph.d., lektor Kristian Thorborg, professor Shaun Treweek og fysioterapeut, ph.d. og professor Marius Henriksen udarbejdet guiden, der er formidlet i en artikel publiceret i British Journal of Sports Medicine 2017. Der er fri adgang til artiklen.

Lang vej fra forskning til praksis

I samme udgave af BSMJ har formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi Karen Kotila sammen med Thomas Bandholm, Kristian Thorborg, Anders Vinther, Carsten Juhl og Bente Andersen beskrevet det store arbejde, der er med at omsætte viden til praksis. Her fremhæves BSMJ's bestræbelse på at udbrede viden og Dansk Selskab for Fysioterapis arbejde med at omsætte viden til praksis i Danmark.

Thomas Bandholm, Kristian Thorborg og Marius Henriksen begrunder desuden i en leder i samme udgave af BSMJ, hvorfor der er brug for færre og bedre studier, som optakt til artiklen om PREPARE.

Der er fri adgang til lederen og flere af artiklerne i BSMJ's særnummer, hvoraf flere har danske forfattere.

Læs mere om guiden og find links

Find en overordnet beskrivelse og formål med guiden, links til artikel og de hjælpeværktøjer, der er omtalt, her på fysio.dk.

Thomas Bandholm et al. Preparing for what the reporting checklists will not tell you: the PREPARE Trial Guide for planning clinical research to avoid research waste.

Læs mere om The PREPARE Trial guide og find links og vedhæftede filer

Forord: Den lange vej fra forskningsviden til ændring af praksis

Leder: Vi skal have færre men bedre studier

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar