Parterne skal selv afgøre vilkårene

Klinikejere og ansatte diskuterede den nye arbejdsmarkedsmodel på et medlemsmøde i Ringsted torsdag aften.
Der var flere politikere fra Danske Fysioterapeuter til stede under torsdagens møde. Her er det Tine Nielsen (til højre i billedet), regionsformand i Region Hovedstaden

Der var forståelse for, at de privatansatte fysioterapeuter skal have ordentlige løn- og ansættelsesvilkår på klinikkerne. Men flere blandt de 25 medlemmer af Danske Fysioterapeuter, der torsdag den 9. november debatterede den nye arbejdsmarkedsmodel på et medlemsmøde i Ringsted, udtrykte bekymring for konsekvenserne af den nye model.

Modellen skal sikre ordnede vilkår for de privatansatte ved at opdele foreningens medlemmer i to sektioner for henholdsvis arbejdsgivere, og ansatte og lejere. De to parter skal forhandle sig frem til en standardkontrakt med minimumsvilkår for de ansatte. Men på det første møde i en række inden repræsentantskabsmødet den 25. november, udtrykte flere klinikejere frygt for, at de mister fleksibilitet og handlekraft, når de nye vilkår træder i kraft.

”Jeg ser praksissektoren som meget fleksibel. Vi kan arbejde efter kl. 16, og vi kan tage de patienter ind, der går på arbejde. I modsætning til den kommunale sektor, hvor det kan være svært at få en fysioterapeut efter fyraften. Jeg er bange for, at vi mister noget af den fleksibilitet,” sagde klinikejer Jacob Nordholdt Hansen.

Han blev bakket op af Morten Kronborg, som er bekymret for, at de nye standardkontrakter vil hæmme de selvstændige klinikejere i deres forhandlinger med personalet.

”Jeg kan godt lide præmissen om, at der skal skabes ordnede forhold. Men i dag har vi en masse muligheder, vi kan forhandle om. Jeg er bange for, at den nye standardkontrakt kan begrænse mulighederne for såvel klinikejere som ansatte. Jeg oplever, at nogle nyuddannede ikke ønsker at få indbetalt til pension, men hellere vil have hele bruttolønnen udbetalt, mens andre har fokus på mest muligt tilskud til kurser. Jeg synes derfor, at den nuværende fleksibilitet er til gavn for begge parter.”  

40 i kø til jobbet

Men det er nødvendigt at sætte nogle retningslinjer, som fysioterapeuter kan læne sig op ad, når de søger ansættelser. Det mener Jacob Garfield Nielsen, som er ansat i privat sektor. For konkurrencen er stor, særligt blandt de nyuddannede.

”Udbuddet af fysioterapeuter bliver større, og efterspørgslen bliver mindre. Så det er meget nemt for klinikejerne at sige ok, hvis du vil have det i løn, så må jeg nok vende tilbage en anden gang, for der står mange andre i kø til det samme job. Derfor skal der være nogle retningslinjer for de privatansatte. Som det er nu, har klinikejerne fuldstændig frie tøjler.”

Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter, glædede sig over den livlige debat. Hun understreger, at det bliver op til de to nye sektioner at afveje hensynene og finde frem til indholdet af de nye standardkontrakter.

”De to parter skal sætte sig sammen og forhandle sig frem til den endelige aftale. Jeg tror, der vil blive bragt mange ting i spil, og at arbejdsgivere og ansatte i fællesskab kan finde gode løsninger, som er i alles interesse. De mange forskellige input i dag vidner om, hvor vigtigt det er, at det er parterne selv, der afgør minimumsvilkårene.” 

Video: Den nye arbejdsmarkedsmodel kort fortalt

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar