Ja til ny arbejdsmarkedsmodel

Et stort flertal af Danske Fysioterapeuters repræsentantskab har godkendt en ny arbejdsmarkedsmodel, der skal sikre ordnede forhold for fysioterapeuter på det private arbejdsmarked.
Omdrejningspunktet i den nye arbejdsmarkedsmodel bliver minimumskontrakter, der skal lægge bund under løn og vilkår for fysioterapeuter i den private sektor. Foto: Thomas Steen Sørensen

51 af repræsentantskabets 56 medlemmer godkendte lørdag eftermiddag en ny arbejdsmarkedsmodel, der skal sikre ordnede forhold for fysioterapeuter på det private arbejdsmarked.

”Det er en historisk beslutning, som vi har truffet i dag”, konstaterede formand Tina Lambrecht, da forslaget blev vedtaget efter fire timers debat.

Arbejdsmarkedsmodellen

Omdrejningspunktet i arbejdsmarkedsmodellen bliver minimumskontrakter, der skal lægge bund under løn og vilkår. Alle ordinære medlemmer bliver fremover inddelt i enten sektionen for arbejdsgivere eller sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar. De to sektioner får til opgave at forhandle indholdet i minimumskontrakterne, der skal godkendes blandt medlemmerne og som det bliver obligatorisk at følge.

Hvis de to sektioner ikke kan blive enige om minimumskontrakterne, får en mæglingsmand fra Forligsinstitutionen til opgave at udarbejde en forligsskitse, som efterfølgende sendes til afstemning blandt medlemmerne.

Modellen indebærer ligeledes, at der etableres et uvildigt nævn, med en repræsentant for hver af de to sektioner og en dommer, der skal tage sig af tvister. Og at nævnet får mulighed for at sanktionere arbejdsgivere, der ikke følger kontrakterne.

Det sker der

I begyndelsen af 2018 skal medlemmerne vælge 7-9 personer til bestyrelserne i de to sektioner. Bestyrelserne nedsætter forhandlingsudvalg, som i løbet af foråret forhandler om indholdet i minimumskontrakterne. Forhandlingsresultatet sendes efterfølgende til urafstemning hos medlemmerne.

Hvis kontrakterne godkendes, træder de i kraft i efteråret 2018.

Del eller udskriv siden
2 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Allan T. Madsen

  Har mere eller mindre hovedrystende læst artikelserien om den nye forhandling vedrørende standardkontrakt.
  Kan slet ikke forstå hvordan vi er havnet her.
  Hvorfor skal ydernummerejere overhovedet have lov til at ansætte folk?
  Er det ikke her foden bare skal sættes ned og så hedder det indlejer og ikke noget andet!
  Foregår det uden for ydernummer, er snakken en lidt anden, men det er der vist ikke mange af de tilfælde vi her taler om, der er!
  Klinikejere, der driver deres klinik uden for ydernummer behøver jo faktisk slet ikke være medlemmer af DF og ej heller de fysioterapeuter, der arbejder for dem!
  Spørgsmålet er faktisk om de fysser, der arbejder uden for ydernr. ikke nærmere er medlem af et fagforbund, der har lidt mere pondus, når det kommer til lønforhandling.
  Faktisk er vi på så meget ingenmandsland i den nuværende situation, at det grænser op til lovløshed.
  Mest utroligt, at der ikke er mere politisk bevågenhed på det her problem.

  Mener faktisk, at de klinikejere, der ansætter folk og bruger ydernr. skal bankes på plads og så nedsættes der i stedet et huslejenævn, så der kan se på, om indlejerprovisionen er ok ift. klinikkens udgifter til drift og vedligeholdelse, eller om det bare er en pengemaskine!

  mvh.
  Allan T. Madsen
  Praktiserende i Vallensbæk Fysioterapi under overenskomst og fysioterapeut i Brøndby Strand Boligselskab uden for klinik og overenskomst
 • Nini Højby Pedersen

  Det er rigtignok også på sin plads. Godt besluttet.
Indsend kommentar