Årets Stenopris går til Marius Henriksen

Fysioterapeut og professor Marius Henriksen fik i forbindelse med årsmødet i Dansk Biomekanisk Selskab overrakt den prestigefyldte pris Stenoprisen for sin omfattende forskning inden for biomekanik.
Tine Alkjær (lektor på KU) har indstillet Marius Henriksen til Stenoprisen. Til højre er tidligere formand for Dansk Biomekanisk Selskab Anders Holsgaard Larsen (privat foto).

Fysioterapeut og professor Marius Henriksen fik fredag i sidste uge årets Stenopris i forbindelse med Dansk Biomekanisk Selskabs årsmøde.

Med prisen skriver han sig ind i en række prominente prismodtagere som Finn Bojsen-Møller, Erik B. Simonsen og Pascal Madeleine.

Marius Henriksen er forskningsleder og klinisk professor i fysioterapi i Ergo- og Fysioterapiafdelingen på Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet.

Stenoprisen gives til en forsker, der har gjort sig særligt bemærket inden for den biomekaniske forskning. Prisen er opkaldt efter Niels Steensen, der i 1600-tallet var en af de første forskere, der brugte geometri til at beskrive og forstå skeletmuskulaturens arkitekter.

Initiativtager og formand

Marius Henriksen var en af initiativtagerne til selskabet, der blev stiftet i 2009. Han var formand fra selskabets start til 2014.

”Jeg blev overrumplet, overrasket og stolt over at få prisen. For jeg er i fornemt selskab med tidligere års prismodtagere”, siger Marius Henriksen til fysio.dk.

I forbindelse med overrækkelsen af prisen holdt Marius Henriksen en forelæsning, hvor han fik mulighed for at præsentere sin forskning.

Selskabet omfatter forskere fra vidt forskellige discipliner. Der er blandt andre ingeniører, medicinere, fysioterapeuter og idrætsfysiologer. Der er forskere, der bedriver klinisk forskning og forskere, der laver grundforskning.

Hovedformålet med selskabet er at give forskerne mulighed for at udveksle viden og ideer om de metoder, der bruges i den biomekaniske forskning.

”Vi kan lære en hel masse af hinanden, og vi er virkelig på kryds og tværs i disciplinerne kommet helt tæt på hinanden”, siger Marius Henriksen.

Nytteværdi

Men kan den viden, man finder i forskning inden for biomekanik, bruges i klinikken, hvor meget andet end biomekanik spiller en rolle?

”Biomekanik giver ikke svaret på en klinisk problemstilling. Men den giver indsigt i noget grundlæggende, der er galt i for eksempel vævet eller i bevægelsen. Det kan vi bruge til at blive kloge på, hvordan vi skal forholde os til skaden og den måde, vi skal behandle den på”, forklarer Marius Henriksen.

Fra Danske Fysioterapeuter skal der lyde et stort tillykke med prisen.

Del eller udskriv artiklen
1 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Lars Henrik Larsen

  Kære Marius,
  Den biomekaniske komponent er utvivsomt en af grundpillerne i fysioterapi og i fysioterapeuters kliniske arbejde og grundforståelse. Der er mange kompetente forskere med rødder i en række andre fagområder, der står stærkt på den biomekaniske forskning, men fysioterapeuters komplekse forståelse af sammenhængen mellem biomekanik og andre sammenhængende faktorer er meget væsentlig. Sammenholdes det med rækken af indflydelsesrige og dygtige forskere der tidligere har været Stenoprismodtagere, er der stor grund til at hejse flaget og ønske stolt tillykke med prisen til dig, de kompetente mennesker du samarbejder med og fysioterapeuter der kontinuerligt arbejder med implementering af viden i praksis - Vi glæder os til at se endnu mere kompetent biomekanisk forskning.
  STORT TILLYKKE og bedste faglige hilsner,
  Lars Henrik Larsen, Formand for Dansk Selskab for Fysioterapi
  #stærkefysioterapeuter
  #specialiseringsordningen
Indsend kommentar