Nyt center for hjernerystelse

Et nyt center skal sikre, at mennesker med hjernerystelse får den bedst mulige behandling og dermed forebygge, at de får varige mén.
Foto: iStock.

I det nye år indvies Dansk Center for Hjernerystelse. Et af centerets opgaver bliver at indsamle den eksisterende evidens på området og dermed bidrage til, at mennesker efter en hjernerystelse behandles i overensstemmelse med de gældende anbefalinger.

Centeret er tilknyttet Center for Hjerneskade og er resultatet af en bevilling på 8,5 millioner kroner i forbindelse med uddeling af de nye SATS-puljemidler.

Mellem 5 og 15 procent får langvarige følger efter hjernerystelsen. På den baggrund er det målet at sikre at alle, der får en hjernerystelse, får den bedst mulige behandling.

Konference om hjernerystelse

I sidste uge afholdt Center for Hjerneskade en konference om hjernerystelser. Her fortalte forskere om den nyeste viden og betydningen af en målrettet og korrekt tilgang til behandlingen.

Et af hovedbudskaberne var, at det er vigtigt at komme i gang så hurtigt som muligt efter hjernerystelsen. Det kan være nødvendigt at hvile de første to dage, men ellers handler det om at komme langsomt i gang igen og tilpasse belastningen til de evt. symptomer, der måtte være.

Det er også vigtigt at tage hånd om hovedpinen, da smerterne i sig selv kan føre til en negativ spiral.

Der er i de senere år forsket en del på området, og man ved i dag, at der faktisk sker ændringer i hjernen, og disse ændringer kan måles.

"Og vi kan se, at mange af de ramte i dag oplever at få meget forskellige – og forkerte råd om, hvad de skal gøre for at få det bedre", siger Frank Humle, der er direktør for Center for Hjerneskade i København, i en pressemeddelelse.

Hjernerystelse

Center for Hjerneskade har i flere år tilrettelagt forløb for mennesker med langvarige følger efter hjernerystelse.

Læs mere om hjernerystelse på centerets hjemmeside

 

Del eller udskriv artiklen
1 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Bente Elise Sørensen

  Tillykke med det nye center for hjernerystelse.
  Nyt for mig, at ændringer i hjernen efter hjernerystelse nu kan måles.
  Min mand var faldet, været besvimet og havde ved faldet pådraget sig et stort sår i ryggen. Jeg var ikke hjemme, da ulykken skete.
  Min datter, der er psykolog gjorde opmærksom på et postcommotionelt syndrom, hvilket min mand senere i forløbet havde alle symptomer på.
  Desværre var der ingen lydhør for dette hos neurologerne, der fejlbehandlede først med Serenase og senere med alle former for psykofarmaka, der 5 måneder senere førte til hans død.
Indsend kommentar