OK18: Nu bliver konflikten varslet

Konfliktvarslet er nu en realitet. Danske Fysioterapeuter har sammen med alle andre organisationer for offentligt ansatte i dag besluttet at sende konfliktvarsel. Hvis der bliver strejke, kan den begynde fra den 4. april.

Det, alle helst vil undgå, kan nu risikere at ske. Udsigten til storkonflikt er tættere på. Alle organisationer for offentligt ansatte har gennem repræsentantskabet i dag vedtaget at varsle konflikt. Hvis ikke der med Forligsinstitutionens hjælp findes en aftale, kan den gå i gang fra 4. april. Mere end 100.000 offentligt ansatte vil i så fald være i konflikt.

"Konflikt har ikke været målet, og vi håber fortsat, at en konflikt bliver afværget ved forhandlingerne i forligsinstitutionen, men lige nu er det nødvendigt at gå den vej, ” siger Tina Lambrecht, formand i Danske Fysioterapeuter.

Lønnen er stridspunktet

Så længe arbejdsgiverne ikke er til at rokke for at sikre reallønnen og samtidig vil forringe vilkårene for offentligt ansatte i en tid med fremgang, ser de faglige organisationer ikke andre muligheder. Offentligt ansatte skal kunne forvente en parallel lønudvikling med deres kollegaer på det private arbejdsmarked.

”Hvorfor skal offentligt ansatte affinde sig med at have færre penge til indkøb end privat ansatte i de kommende år? Er der nogen, der kan forklare rimeligheden i det? ” spørger Tina Lambrecht og uddyber:

”Vi har været tilbageholdende ved OK11, OK13 og OK15. Vi har været ansvarlige i kriseårene. Nu er vi ude af krisen. Danmarks økonomi har det godt, og der er rum til økonomiske lempelser og opsving. Offentligt ansatte skal ikke sættes bagest i bussen nu. En del af opsvinget er jo også fra de store produktivitetsstigninger, som de offentligt ansatte har været med til at levere, ” siger Tina Lambrecht.

Der florerer en del påstande fra arbejdsgiverne om urimelige krav fra lønmodtagerne. Dem kan organisationerne ikke genkende.

”Men vi kan genkende, at vi har stillet krav om en lønudvikling, der matcher den øvrige lønudvikling i samfundet, og det har arbejdsgiverne afvist. Vi er nu nødt til lægge maksimalt pres på arbejdsgiverne,” siger Tina Lambrecht.

Historisk sammenhold

Beslutningen om at danne fælles front for alle offentligt ansatte er historisk. Alle faggrupper i stat, regioner og kommuner står sammen skulder ved skulder. Det gælder for fysioterapeuter, pædagoger, lærere, jurister, IT-folk, sygeplejersker, kontoransatte, hjemmehjælpere, læger og receptionister –  for alle funktioner i det offentlige.

Det er første gang i historien, at de offentligt ansattes organisationer står så massivt sammen, skulder ved skulder. Sammenholdet blandt så mange forskellige faggrupper har aldrig været større.

”Vi fysioterapeuter har et stærkt sammenhold, og vi står også sammen nu. Det er et ligeså stærkt fællesskab vi oplever nu på tværs af alle de mange faggrupper, der knokler for borgerne. Vi skal holde sammen nu, så dette ikke bliver begyndelsen på udhuling af de offentlige overenskomster,” siger Tina Lambrecht.

Hvis der bliver konflikt, vil omtrent 750 fysioterapeuter blive berørt direkte af konflikten, fordi de er blevet udtaget til strejke.

Som det ser ud nu, vil konfliktvarslerne blive sendt afsted mandag. Og straks derefter vil alle medlemmer, der bliver udtaget til strejke, blive kontaktet af Danske Fysioterapeuter.

Følg også med her på fysio.dk

Hvis du vil melde dig ind i foreningen her på falderebet, kan du gøre det her

Hvad sker der, hvis der bliver konflikt

Læs mere om OK-18

Del eller udskriv artiklen
5 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Karen Fischer-Nielsen, Danske Fysioterapeuter

  Kære Puk, Lisbet og Kent
  I har spurgt, hvordan Danske Fysioterapeuter stiller sig til deltagelse i Fagkongressen og andre kurser og konferencer.

  Vi ved ikke, om konflikten bliver en realitet. For Danske Fysioterapeuter er konflikt ikke et mål i sig selv, og vi håber, at forhandlingerne i forligsinstitutionen kan lande en løsning. Hvis der blive konflikt, ved vi ikke, hvornår den præcist eventuelt træder i kraft, eller om Fagkongressen bliver ramt.

  Som udgangspunkt er det sådan, at hvis du er udtaget til konflikt og ved konfliktens start er på et efteruddannelseskursus (herunder også en konference eller Fagkongressen), skal du i princippet afslutte kurset ved konfliktens start.

  Danske Fysioterapeuter har dog intet at indvende imod, at du fortsætter kurset efter nærmere aftale med din tillidsrepræsentant og din arbejdsgiver. Men det kræver en klar aftale med din arbejdsgiver. Det betyder så, at du først deltager i konflikten, når kurset er afsluttet, eller at du ikke deltager i konflikten i de enkeltstående dage, hvor kurset varer. Det samme gælder kurser, der er planlagt til afholdelse efter konfliktens start.

  Hvis der er konflikt under Fagkongressen, vil vi foreslå, at du kontakter din tillidsrepræsentant, så der kan komme en aftale med jeres leder, om du kan deltage i Fagkongressen.

  Hvis du ikke har en tillidsrepræsentant, så skal du selv lave aftalen med din leder.

  Vh
  Karen Fischer-Nielsen, organisationskonsulent
 • Ida Marie Bachevold Jørgensen

  Se under punktet kurser/efteruddannelse i dette link:
  https://fysio.dk/radgivning-regler/ok18/konflikt-abc
 • Puk Stentoft

  Ja, eller i kurser afholdt i strejkeperiode, betalt af arbejdsgiver (i mit tilfælde en folkeskole)?
 • Lisbet Løvlund

  Interessant spørgsmål mål Kent - ligeledes i forhold til kræft konferencen op til Fagfestival?
 • Kent Sandholt

  Hvordan er man stillet ift deltagelse i fagfestival betalt af arbejdsgiver hvis man strejker?
Indsend kommentar