Ph.d.-forsvar om den smertedæmpende effekt af træning til knæartrose

Den smertedæmpende effekt af terapeutisk træning skyldes den øgede blodgennemstrømning i musklerne. Det har fysioterapeut Elisabeth Bandak vist i sit ph.d.-studie, som hun forsvarer den 21. juni.
Fysioterapeut Elisabeth Bandak har undersøgt de faktorer, der kan have en positiv effekt på smerter som følge af artrose. Torsdag den 21 juni fremlægger hun sine resultater i forbindelse med sit ph.d.-forsvar.

Man ved i dag, at patienter med knæartrose får en smertedæmpende effekt af terapeutisk træning af knæet. Men man har hidtil ikke vidst, hvorfor træningen har denne positive effekt. 

Fysioterapeut, ph.d.-studerende Elisabeth Bandak har i forbindelse med sin ph.d. undersøgt effekten af terapeutisk træning på blodgennemstrømningen af vævet i og omkring knæleddet. Målet var at øge forståelsen for den smertenedsættende effekt af terapeutisk træning for derigennem at kunne forbedre behandlingen på længere sigt.

Torsdag den 21. juni præsenterer hun sine resultater i forbindelse med sit ph.d.-forsvar. Elisabeth Bandaks ph.d.-afhandling har titlen: Vævsperfusion ved knæartrose - Implikationer for terapeutisk træning.

Øger blodgennemstrømning i muskler

Den overordnede konklusion på ph.d.en er, at terapeutisk træning øger blodgennemstrømningen i muskulaturen omkring knæet, hvilket har en smertedæmpende effekt.

Men ph.d.-studiet viser også, at træningen har en uønsket effekt på synovit i den forreste del af knæet ved knæartrose sammenlignet med en kontrolgruppe, som ikke trænede.

Del eller udskriv artiklen
3 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
  • Camilla Maria Holm Hansen

    Hvor og hvornår kan man finde afhandlingen?
  • Elisabeth Bandak

    Det glæder mig og og du er sammen med alle andre interesserede meget velkomne til ph.d.-forsvaret torsdag d. 21.6 kl. 11 på Frederiksberg Hospital
  • Jonathan David Comins

    Denne afhandling glæder jeg mig til at læse!!!
Indsend kommentar