To faglige selskaber bliver til et

Dansk Selskab for Ultralydsscanning i Fysioterapi og Dansk Selskab for Sportsfysioterapi har slået sig sammen i ét selskab. Formålet er at udbrede kendskabet til ultralydsscanning og billed-diagnostik og styrke fysioterapeuternes kompetencer.

”Vi får nogle meget dygtige kræfter ind i selskabet, så det er guld værd for os.” Sådan siger Karen Kotila, formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi, som netop har fusioneret med Dansk Selskab for Ultralydsscanning i Fysioterapi.

De to selskaber, som tæller henholdsvis ca. 1750 og 180 medlemmer, har slået sig sammen i ét stort selskab, som dermed bliver det største blandt de nu 17 faglige selskaber i paraplyorganisationen Dansk Selskab for Fysioterapi. Det fusionerede selskab har bevaret navnet for det største af de to, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi.

Også Dansk Selskab for Ultralydsscanning i Fysioterapi glæder sig over beslutningen, fortæller medlem af den nye bestyrelse, idrætsfysioterapeut Jeppe Lykke Ekman. ”Det har aldrig været meningen, af ultralydsscanning skulle stå alene.

Den er et tillæg til fysioterapien, og når vi fusionerer, får vi nogle fælles muskler, så vi kan bære fysioterapien og billeddiagnostikken endnu længere frem,” siger han.

Ikke forbeholdt de få

Karen Kotila ser sammenlægningen som en chance til at give sportsfysioterapeuterne mere uddannelse i ultralydsskanning og billeddiagnostik. ”Vi får mulighed for at udbyde kurser i billeddiagnostik og specialekurser i ultralydskanning til sportsfysioterapeuterne, som dermed kan specialisere sig og nørde helt igennem indenfor området.

Vores medlemmer kan få viden og kundskab inden for billeddiagnostik, og samtidig følger kurserne den røde tråd, som er sporten,” siger hun. Selvom de to selskaber er lagt sammen, betyder det ikke, at ultralyden skal forbeholdes en lukket skare.

Tværtimod håber Jeppe Lykke Ekman, at fusionen vil give ultralyden større plads, både på grunduddannelsen og i det fysioterapeutiske landskab generelt. ”Vores scanningsuddannelser skal ikke være eksklusive. Temadage, basis- og patologikurser vil stadig være åbne for alle fysioterapeuter og andre sundhedsuddannede, og vil fortsat være relevante for både idrætsfysioterapeuten, der vil bruge ultralydsscanning, men også for den fysioterapeut, der vil ud og arbejde ved den praktiserende læge, på ambulatorier og i akutmodtagelser, hvor ultralydsscanning og billeddiagnostik fylder, og derfor skal lære nye ting. Vi vil ikke lukke os om os selv.”

Baner vej for job

På sigt håber Karen Kotila, at sammenlægningen vil betyde, at endnu flere fysioterapeuter – også de, som ikke er medlem af selskabet for sportsfysioterapi – vil kunne tilegne sig kompetencer indenfor området og dermed kunne bane vej til f.eks. skadestuer og ortopædiske ambulatorier. ”Det er steder, hvor vi rigtig gerne vil være, og hvor vi måske mangler nogle af de kompetencer for at kunne afløse – eller i hvert fald samarbejde mere i øjenhøjde med lægerne.”

Den nye bestyrelse konstituerer sig den 28. februar.

Del eller udskriv artiklen
4 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Karen Kotila

  Hej Martin,
  Kurser i regi af dansk selskab for Sportsfysioterapi er åbne for alle fysioterapeuter. Ved at åbne for en kursusrække i ultralydsscanning som specialekurser i samarbejde med et universitet åbnes samtidig for at alle fysioterapeuter, der ønsker at specialisere sig indenfor ultralydsscanning har mulighed herfor.
 • Karen Kotila

  Hej Martin,
  Kurser i regi af Dansk Selskab for Sportsfysioterapi er tilgængelige for alle fysioterapeuter. Ved at åbne for en kursusrække i ultralydsscanning som specialekurser i samarbejde med et universitet åbnes samtidig for at alle fysioterapeuter, der ønsker at specialisere sig indenfor ultralydsscanning har mulighed herfor.
 • Hans Kromann Knudsen

  Bestemt "guld værd" for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi og stort tillykke med det. I styrker jeres profil med denne fusion.
  Mvh Hans Knudsen
  Dansk Selskab for Muskuloskeltal Fysioterapi
 • Martin Bruun Josefsen

  Kære begge selskaber,
  Yderst interessant. Samtidigt virker det på den ene side som en "organisatorisk fordel" - måske især for et mindre selskab - at slutte sig sammen med et andet.
  Samtidigt bærer betegnelsen "Muskuloskeletal ultralydsscanning" et dilemma i sig; det kan være anvendeligt i neuro-muskulo-skeletale tilfælde som også indbefatter andet end "sport".
  Og der er ambulatorie / skadestue fortællingen også tvetydig; mange skadestue henvendelser er muskuloskeletale; sportsbetinget eller ej.
  Gennemsigtigheden er på prøve.
  Spørgsmålet er om "billediagnostisk selskab" på sigt er en vej frem; a la lægernes selskaber.

  Mvh Martin Josefsen
  (Dansk Selskab for Muskuloskeletal Fysioterapi).
Indsend kommentar