Barselsfond for selvstændige

Selvstændige skal have bedre mulighed for at gå på barsel. Det er kernen i et forslag, som Danske Fysioterapeuter sammen med en række andre organisationer har sendt til beskæftigelsesministeren.
Manglende barsel til selvstændige er ikke kun et problem for den enkelte. Det er også et samfundsproblem, fordi det betyder færre – især kvindelige – iværksættere. Foto: iStock

I dag er der ingen barselsordning for selvstændige. Det er en række organisationer – herunder Danske Fysioterapeuter – nu gået sammen om at gøre noget ved.

”Der skal være mulighed for barsel på fornuftige vilkår – også når man er selvstændig,” siger formand Tina Lambrecht.

Udover Danske Fysioterapeuter deltager blandt andre Danmarks Journalistforbund, Iværksætterforening, Kvinderådet, Danmarks Organisation for selvstændige Frisører & Kosmetikere og SMVdanmark.

Læs henvendelsen til ministeren

Lukket i 2016

Der var en barselsordning for selvstændige frem til 2016, hvor den blev afskaffet af den tidligere regering. Det skyldtes blandt andet, at ordningen blev kritiseret for, at alle med eget firma skulle være med til at finansiere – også selvom firmaet var oprettet til få timers bibeskæftigelse.

Det er der taget højde for i den nye model, som Danske Fysioterapeuter og de andre organisationer nu foreslår ministeren.

”Det er rimeligt, at dem der er omfattet af ordningen også er med til at finansiere den, men det skal selvfølgelig være skruet fornuftigt sammen,” siger Tina Lambrecht.

Rammer samfundet

Manglende barsel til selvstændige er ikke kun et problem for den enkelte. Det er også et samfundsproblem, fordi det betyder færre – især kvindelige – iværksættere.

Siden barselsordningen blev afskaffe er andelen af kvindelige iværksættere ifølge SMV-Danmark faldet fra en tredjedel til en fjerdedel.

I 2017 blev kun 8 procent af nye virksomheder stiftet af en kvinde under 35 år. Det kalder på politisk handling.

”Det er spild, når man reelt holder en stor gruppe mennesker fra at skabe nye arbejdspladser. Politikerne taler rigtigt meget om iværksætteri, men der skal handling bag, så der bliver plads til dem, der både vil have børn og egen virksomhed,” siger Tina Lambrecht.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar