Fodtøj er afgørende for patienttillid

APRILSNAR. Kondisko giver størst tillid til fysioterapeuten som behandler. Men farven er absolut ikke ligegyldig. Det viser nyt studie.
Foto: iStock

Denne artikel var en aprilsnar.

Mange har nok haft på fornemmelsen, at behandlerens fremtræden har betydning for den patientoplevede kvalitet. Nu sætter et videnskabeligt studie fra Italien for første gang evidens bag den antagelse.

En tværfaglig forskningsgruppe tilknyttet Istituto dell’ Abbigliamento e Calzature på l’Universitá delle Scarpe i Italien, har undersøgt betydningen af valg af fodtøj for patientens oplevelse af kvalitet i fysioterapeutisk behandling. Resultaterne viser blandt andet, at kondisko giver højest troværdighed.

Det overrasker en af Danmarks førende eksperter i beklædning i sundhedsvæsnet, professor i medicinsk design ved Designskolen i Kolding, Otto Bay Turnschuhe.

”Det er et overraskende resultat især i en italiensk kontekst, hvor sorte lædersko typisk foretrækkes af behandlere. Det er formentlig et udtryk for, at patienter forbinder fysioterapeuter så meget med bevægelse, at kondisko understøtter den faglige identitet,” siger han.

Farven er vigtig

Mens kondisko samlet set gav den mest troværdige fremtoning, så viser studiet også, at farven ikke er ligegyldig. Neutrale kondisko – defineret som primært sorte, hvide eller helfarvede – var bedst, mens mere spraglede sko, især med guldtryk eller glitter, scorede lavere end sandaler (uden sokker).

”Det er til gengæld ikke overraskende, at såkaldte glimmer-sko ligger lavt. De giver mange patienter associationer til fest og umådeholdent alkoholindtag snarere end fysisk aktivitet,” siger Otto Bay Turnschuhe.

Crocs i bunden

Mens kondisko og lædersko klarer sig bedst, så er den absolutte bundscorer crocs. Faktisk var det svært at fastsætte troværdigheden for crocs, fordi flere patienter simpelthen udvandrede fra behandlingen, når de blev mødt af en fysioterapeut i dette fodtøj.

”Helt så voldsom en reaktion ville vi næppe se i Danmark, hvor vi generelt tager fodtøj mindre seriøst. Men det er ikke overraskende, at crocs får en bundplacering selv under ”sokker i sandalerne”. Det er objektivt set, det grimmeste fodtøj menneskeheden har opfundet,” siger Otto Bay Turnschuhe.

Læs hele studiet

Del eller udskriv siden
3 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Peter Lasssen

  Dejligt med forfriskende humor - ham Otto Bay er vist en værre fyr :-)
 • Søren Pedersen

  Sjav på sådan en mandag i starten af april. Dejligt med et grin.
 • Sune Krogh Hansen

  “Otto Bay Turnschuhe” er en klog mand. Gad vide hvad forskeren hedder.
  Det her lyder som et studie fra: Ugo Pantofola Completamente
Indsend kommentar