Det er bedst at starte med højdosis effekt et antal gange og derefter sætte dosis ned

Danske Fysioterapeuter i Region Hovedstaden har haft besøg af norske specialister i lasebehandling.

I november var fysioterapeuterne i Region Hovedstaden så heldige at få Jan Magnus Bjordal og Jon Jonsson fra Bergen til at komme og holde et godt og inspirerende oplæg om laserbehandling. 

Laser bliver mest brugt til slidgigt, sene-, nakke- og rygsmerter. I Danmark er der et meget stort forbrug af medicin. Det er ifølge de to nordmænd meget ærgerligt for patienterne. Årsagen er blandt andet, at flere undersøgelser viser, at langt de fleste patienter, der får smertestillinde medicin ikke er tilfredse med det. Samtidig er der store bivirkninger ved medicinen, og der dør et sted mellem 100 og 125 personer i Danmark om året af blodpropper i forbindelse med overmedicinering og bivirkninger.

Der er siden 90’erne blevet forsket i laserbehandling. Fra 2003 var der ca. 13 studier i bruges af laser og i 2012 var der op mod 7.500. Af disse var der 450 kontrollerede studier. Forskningen viser, at der er stor dokumentation for effekten, og at der ingen bivirkninger er.  Derfor håber de to forskere på, at laserbehandling i fremtiden vil blive mere anvendt.  Konklusionen er, at laserbehandling i mange tilfælde vil være et godt supplement til medicin. Det er stadig usikkert, om laser kan konkurrere med akupunktur.

Jon Jonsson talte herefter om dosis og effekt. Her talte han blandt andet om laserlysets penetration i huden og om hvilken styrke og virkning, der er målt. Det er blevet testet, hvilken brug af laser, der har den bedste virkning. Det er muligt at bruge det kontinuerligt, pulserende og super- pulserende. Af de tre har super-pulserende brug den bedste virkning. Der er lavet guidelines i forhold til ødem, cirkulation og inflamation.

Det er bedst at starte med højdosis effekt et antal gange og derefter sætte dosis ned. Det er vigtigt, at der satses direkte på de verificerede væv. Laser har en spontan og akut virkning på inflamatoriske processer og laser skal bruges til at give en vasculær påvirkning. 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar