I den rigtige retning

Det går langsomt, men i den rigtige retning med at få ansat fysioterapeuter i lægepraksis. Debatten om nye job og ordnede forhold på det private arbejdsmarked kom til at præge beretning og debat på regionsgeneralforsamlingen i Nordjylland.
Billede fra generalforsamlingen d. 3. april. Foto: Claus Sjödin.

Pengene er problemet. Det måtte Danske Fysioterapeuters regionsformand i Nordjylland Gitte Nørgaard flere gange konstatere, da hun mandag den 3. april aflagde beretning på regionsgeneralforsamlingen.

Danske Fysioterapeuter har de seneste år bl.a. arbejdet for at få ansat flere fysioterapeuter i folkeskolen. Interessen er stor i kommunerne, men pengene mangler, er det svar som Gitte Nørgaard og de øvrige bestyrelsesmedlemmer alt for ofte har fået med tilbage fra kommunalpolitikerne.

Og når der skæres i genoptræningen i kommunen, spares på personale på sygehusene og afsættes færre penge til den vederlagsfri fysioterapi, selv om der er kommet flere patienter, får en stram økonomi som regel skylden. ”Økonomi, eller mangel på samme, er blevet et evigt fokusområde”, som Gitte Nørgaard påpegede i sin beretning.

Fysioterapeut i lægeklinikken i Hals

Heldigvis er der områder, hvor der er vækst. De seneste år er der eksempelvis blevet ansat flere fysioterapeuter i beskæftigelsesindsatsen, og så går det langsomt, men forhåbentligt sikkert, i retning af, at der kommer flere fysioterapeuter i lægepraksis.

Der er stor mangel på læger i Nordjylland, og fysioterapeuter kan løse en række af lægens opgaver. Derfor har Gitte Nørgaard og bestyrelsen benyttet enhver lejlighed til at promovere ideen, eksempelvis i P4 Nordjylland og på møder med regionsrådsformand Ulla Astmann.

Tidligere har lægehuset i Tårs tilknyttet en fysioterapeut til klinikken. For nyligt har lægeklinikken i Hals valgt at ansætte en fysioterapeut en dag om ugen. Potentialet er stort for patienterne, samfundet og fysioterapeuterne, ”men vi ved også, at det er et område, hvor vi må være tålmodige”, som Gitte Nørgaard påpegede.

32 faglige arrangementer

Fysioterapeuterne i Nordjylland er glade for deres fag og for at deltage i de faglige arrangementer, som Danske Fysioterapeuter inviterer til. 32 arrangementer er det blevet til de seneste år, og de bedst besøgte med mere end 100 deltagere.

Til gengæld er der knap så stor interesse for de fagpolitiske møder. ”Så på den baggrund er det flot, at 64 medlemmer har valgt at deltage i generalforsamlingen. Det tror jeg faktisk er rekordfremmøde”, konstaterede Gitte Nørgaard.

Livlig debat

Debatten om beretningen var livlig. Flere deltagere gav bl.a. udtryk for, at de var bekymrede over løn- og ansættelsesforholdene for nyuddannede på det private område. Opfordringen til Danske Fysioterapeuter var at indgå flere overenskomster.

Og så påpegede flere, at Danske Fysioterapeuter skal blive bedre til at fortælle de nyuddannede fysioterapeuter, hvorfor det er vigtigt, at de er medlem af foreningen, og hvad de får for kontingentet.

 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar