Valgoplæg Morten Topholm
Hvorfor jeg stiller op til regionsformandsposten
Jeg har valgt at opstille til regionsformandsposten i Region Syddanmark for Danske Fysioterapeuter, da jeg brænder for vores fag og vil arbejde for at vi får de bedste muligheder for at gøre en forskel for vores patienter i hverdagen. Derudover vil jeg arbejde for et øget fokus på dine vilkår som ansat. Vi skal have job- og udviklingsmuligheder, der matcher vores fags potentiale. Vi skal have gode løn- og arbejdsvilkår, så du privat også kan leve et godt liv. Vi er i min optik først og fremmest en fagforening, der som første prioritet skal kæmpe for dine løn- og arbejdsvilkår.
Danske Fysioterapeuter står ved en skillevej som aldrig før i vores forenings historie. Vi har i mange år rummet store forskelle i vores forening, hvor fællesnævneren er, at vi alle er fysioterapeuter. I min optik er interesseforskellene blevet for store, og vi ser ind i en "skilsmisse", hvor klinikejerne som også er arbejdsgivere må afstå fra politisk indflydelse i Danske Fysioterapeuter, eller helt forlade foreningen. Det er min mærkesag, at vi skal have overenskomster til alle grupper af ansatte fysioterapeuter - rigtige overenskomster efter Den Danske Model med ret til organisering og rigtig TR-struktur på alle arbejdspladser efter gældende regler.
Min primære mærkesag er at vi skal beskytte den ansatte fysioterapeut
Alle ansatte fysioterapeuter skal have beskyttelse og opleve, at vi har jeres ryg, for som gruppe har vi ingen andre steder at gå hen for beskyttelse i vores arbejdsliv end Danske Fysioterapeuter. Danske Fysioterapeuter skal derfor alene repræsentere arbejdstagerne i forhandling om løn- og arbejdsvilkår efter Den Danske Model med/mod arbejdsgiverne. Den ansatte fysioterapeut skal fremover i Danske Fysioterapeuter, såvel regionalt som nationalt, føle sig som stjernen. Det vil jeg udøve i hverdagen som regionsformand i samarbejde med Regionsbestyrelsen lokalt, og trække de nationale fagpolitiske dagsordner ind nationalt i Hovedbestyrelsen.
Jeg har arbejdserfaringer fra alle sektorer, men har mest arbejdet i praksissektoren. Derfor håber jeg også, det gør mere indtryk, når jeg siger: Praksissektoren har fyldt alt for meget i Danske Fysioterapeuter de sidste mange år. Det skal vi lave om på – den offentlige sektor står over for stort potentiale rent jobmæssigt, men også er også udfordret. Det skal vi til at bruge mere tid på i fagforeningen. Jeg vil nævne nogle af udfordringerne herunder, som jeg i de sidste uger har talt med FTR/TR og interesserede medlemmer om.
Min anden mærkesag er, nu er det den offentlige sektors tur!
I kommunalsektoren, på sygehusene og på vores statslige arbejdspladser halter vi som faggruppe stadig efter andre sammenlignelige fag med samme uddannelseslængde, pga. eftervirkninger af Tjenestemandsreformen fra 1969, som stadig placerer fysioterapeuter i et forældet lønhierarki. Uanset hvor godt vores TR kæmper for at få indplaceret os til løn og løntillæg, så er vi fra starten bagud. Vi skal have afskaffet følgerne af Tjenestemandsreformen. Indtil dette kan ske, skal vi have større del i de lokale lønpuljer, som gives i den offentlige sektor til alle faggrupper. Jeg vil som Regionsformand sætte yderligere fokus på at hjælpe de lokale FTR/TR med at blive understøttet i løn- og arbejdsvilkårs forhandlinger, og hele tiden gøre vores faglige indsats synlig.
Både i kommunerne og i sygehussektoren, sker der for tiden en stigning af ansatte fysioterapeuter i stillinger med passive plejeopgaver, med meget varierende rehabiliteringsmæssigt indhold i hverdagen. Det er en bekymrende udvikling. De lokale FTR/TR understøtter de ansatte rigtig godt, men vi skal som fag og fagforening turde stille spørgsmålet: Er vi interesserede i, at vores fag på sigt tager denne drejning? Uanset at det bringer flere i jobs - Jeg siger overordnet nej tak! Det er og bliver en glidebane, hvis vores fag omdannes fra højt specialiserede fysioterapeuter med aktiv rehabilitering på sygehusene og i kommunerne, til passive plejeopgaver. Det skal vi sætte gang i at forandre, så vi kan fastholde vores faglighed og arbejdsglæde som fysioterapeuter.
Vi skal i dialog med de centrale ledelser og politikere i regionen/kommuner, og få dem til at forstå, hvad rehabilitering er, og at vi gør en stor forskel ved at udøve fysioterapi. Selvfølgelig skal vi fortsat arbejde målrettet på at få flere specialiserede stillinger på sygehusene også, så vi kan få bedre løn- og arbejdsvilkår igennem at løse ofte lægefaglige opgaver. Det gør vi allerede i dag flere steder i Regionen. Det skal understøttes, men truslen om stigende antal passive plejeopgaver forsvandt ikke af sig selv, som mange af os håbede i sin tid, da vi begyndte at gå efter de komplekse stillinger.
Min tredje mærkesag er, bedre rammevilkår til at forbedre mulighederne for kvalitetssikring, implementering og forskning i fysioterapi
Rammevilkårene for at arbejde med akademiske opgaver og forskning udfordrer i min optik vores muligheder og hastigheden, hvormed vi kan få evidensbaseret fysioterapi. Der er ingen enkle løsning, men et er sikkert. Går den kandidatuddannede eller ph.d. uddannede fysioterapeut fra projektstilling til projektstilling pga. manglen på midler, og dermed ikke kan få den fysioterapeutiske vinkel på sit arbejde, de gerne vil have, så fejler vi som fagforening. Vi har et arbejdsmarked som er for usikkert i jobsikkerhed, og vi har ikke hjulpet godt nok med at hjælpe til med at skaffe rammerne og midlerne.
Jeg synes, vi i Danske Fysioterapeuter, skal se på de midler, der i dag går til de faglige selskaber. Er puljen stor nok til at de mange opgaver som pålægges dem igennem Dansk Selskab for Fysioterapi (DSF)? Det synes jeg ikke, og det er lidt flovt, at vi som fagforening gerne vil give løn til andre, men ikke til vores egne, når de laver eksempelvis høringssvar, eller sidder i DSF eller de faglige selskabers bestyrelser, og løser store faglige opgaver. Vi skal bedre deres rammebetingelser på sigt.
Jeg en gammel drøm om at få en kvalitetssikrings- og forskningspulje centralt i Danske Fysioterapeuter. Kunne vi ved hver overenskomst få 1 promille af lønkronerne i en fond, så havde vi over 5 overenskomster tæt på 25 millioner kroner. Disse midler tror jeg er godt givet ud, da vi ved at få vores fag gradvist mere evidensbaseret, formodentligt vil stå bedre ved løn- og arbejdsvilkår forhandlinger, og I vil som ansatte få mere stabilt arbejdsliv herved. For mig ville dette være en smuk forening af klassisk fagforeningstilgang, og have faglige ambitioner for faget på sigt!
Hvad vil du som medlem mærke med mig som regionsformand?
Det lokale bestyrelsesarbejde i Regionen kører ret godt. Jeg har selv været en del heraf i knap 8 år. Man er god til at lave faglige arrangementer, involverer faglige selskaber, rækker ud til nyuddannede og studerende, og Regionsbestyrelsen leverer et solidt aftryk her. Det vil jeg som regionsformand gerne fastholde og udbygge i samarbejde med bestyrelsesmedlemmerne.
Der, hvor I vil mærke en forskel med mig som regionsformand, er en i højere grad fagpolitisk bevidst formand, som også udøver den fagpolitisk linje. Jeg mener ikke, at man kan adskille de administrative pligter, der ligger i regionsformands-gerningen i hverdagen, fra at medtage en klar fagpolitisk profil ind i arbejdet. Både at tage problemer som observeres i Regionen med ind centralt til Hovedbestyrelsens arbejde, og omvendt tage nationale udfordringer med ud og få dem løst lokalt. Regionsformændene i Danske Fysioterapeuter udgør 5 af 13 stemmer, så jeg føler et ansvar for at øge den fagpolitiske profil, da den fagpolitiske fremdrift i Danske Fysioterapeuter ellers dør i konsensus beslutninger, og mangel på mod til forandring.
Jeg er en erfaren fagpolitiker med ca. 10 års erfaring, og jeg har arbejdet i regionale og kommunale udviklingsprojekter i over 10 år, og er vant til at arbejde med politikere og embedsværk. Jeg har et stort netværk fra dette arbejde. Denne erfaring kan jeg tage med mig i arbejdet som regionsformand.
Primært er vi en fagforening, ikke en patientforening - der er nok andre til at tage patienternes tarv, selvom vi selvfølgelig også gør det. Med mig som regionsformand skal vi i stigende grad have din ryg som ansat. Denne dagsorden er vigtigst, men det udelukker ikke, at vi fokuserer på andre indsatsområder også.
Jeg håber, at du vil deltage aktivt i valgkampsdebatterne. Jeg håber, hvis du er mest enig med min fagpolitiske linje, og at du vil give mig din stemme, og dermed mandat til, at jeg må være din regionsformand i Region Syddanmark for Danske Fysioterapeuter de kommende 2,5 år.
Med kollegiale hilsner
Morten Topholm