Gangtræning til borgere med åreforsnævring

Kom med til fagstafet og få viden/inspiration om systematisk superviseret gangtræning til borgere med diagnosen claudicatio intermittens.

Vi kender alle diagnosen claudicatio intermittens, men de færreste er klar over, hvor effektivt systematisk superviseret gangtræning hjælper borgere med denne diagnose til at genvinde deres gangdistance og øge deres livskvalitet.

Borgere med åreforsnævring i benene oplever ofte nedsat mobilitet og livskvalitet på grund af smerter i benene. Hos danskere i alderen 65-75 år lider ca. 6-7 % af perifer arteriosklerose og hos ca. halvdelen giver det anledning til intermitterende smerter – claudicatio intermittens. Den klassiske behandling for tilstanden er operation, der genskaber blodomløbet i benene, men ifølge international evidens og danske erfaringer er systematisk superviseret gangtræning ligeså effektiv som operation til borgere, der ikke kræver akut operation.

Den rette træning kan således for en betydelig gruppe borgere være et alternativ til operation og for en anden gruppe borgere et godt supplement til operation, idet effekten af operationen forlænges og forstærkes ved træning. Desværre tilbyder kun få kommuner i Region Syddanmark denne træning, som ny forskning har vist.

Derfor har Fredericia Kommune og Sygehus Lillebælt Kolding siden maj 2018 med midler fra Sundhedsstyrelsen tilbudt borgerne i Fredericia Kommune afklarende sundhedssamtaler og systematisk superviseret gangtræning til borgere med claudicatio intermittens.

I denne fagstafet vil Janne Dyrby (cand.scient.fys), Line Beck Østergaard (fysioterapeut hos Fredericia Kommune) og Asger Jacobsen (Udviklingsterapeut/cand.scient.fys hos Fredericia Kommune) belyse claudicatio intermittens fra forskellige vinkler og give et bud på en konkret indsats, som kan implementeres i andre kommuner.

Målgruppe

Den primære målgruppe er kommunale fysioterapeuter, der arbejder med forebyggelse og træning af borgere med kroniske sygdomme, men alle medlemmer er velkomne.

Foredragsholdere

Janne Dyrby (cand.scient.fys)

Line Beck Østergaard (fysioterapeut hos Fredericia Kommune)

Asger Jacobsen (Udviklingsterapeut/cand.scient.fys hos Fredericia Kommune)

Del eller udskriv artiklen