Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Stillesiddende arbejde og fritidsliv er farlig

En stillesiddende livsstil er en risikofaktor for tidlig død på grund af hjerte-karsygdom - også selvom man motionerer regelmæssigt. Og det er antallet af timer, man sidder helt stille, der er afgørende, viser en nypubliceret canadisk undersøgelse. Studiet blev fremlagt på den nordiske fysioterapikongres, der afholdes i Oslo de næste tre dage.
De fleste med stillesiddende arbejde tror, at regelmæssig fysisk aktivitet i fritiden kan opveje det lave aktivitetsniveau i arbejde og dele af fritidslivet i bestræbelserne på at forebygge hjerte-karsygdom.  Men en stor befolkningsundersøgelse fra Canada tyder på, at det ville være en bedre strategi at forkorte den tid, hvor man er inaktiv ved for eksempel at holde pauser fra det stillesiddende arbejde og minimere de stillesiddende timer foran for eksempel fjernsyn og pc'er.

Studiet, der lige er blevet publiceret i Medicine and Science in Sports and Exercise i maj i år, blev omtalt i forbindelse med et indlæg på den nordiske fysioterapikongres, der afholdes i Oslo de næste tre dage.

Stor befolkningsundersøgelse
17.000 canadiske mænd og kvinder mellem 18-90 år blev i 1981 inkluderet i studiet (The Canadian Fitness Survey). De skulle besvare et eneste spørgsmål: hvor længe sidder du stille om dagen? Ud fra besvarelserne blev de inkluderede opdelt i fem grupper:
 
  1. De fysisk aktive
  2. De stillesiddende en fjerdedel af den vågne tid
  3. De stillesiddende halvdelen af tiden
  4. De stillesiddende tre fjerdele af tiden
  5. De stillesiddende den største del af den vågne tid.
     
Sammenhæng mellem dødelighed og stillesiddende livsstil
De inkluderede blev fulgt i 12 år. I opfølgningsperioden døde 759 af hjerte-karsygdomme. Forskerne fandt en signifikant sammenhæng mellem stillesiddende arbejds- og livsstil og øget dødelighed. Der var i undersøgelsen en progressiv øget dødelighed alt efter, hvor stillesiddende den inkluderede gruppe var.

De, der var mest stillesiddende, havde en langt større risiko for tidlig død sammenlignet med de fysisk aktive og risikoen blev større, hvis de var overvægtige.

Nye råd
Det er ifølge forskerne nødvendigt, at der i højere grad i forebyggelsesøjemed fokuseres på den tid, vi opholder os siddende frem for ensidigt at lægge vægt på fysisk aktivitet, og hvor mange gange vi træner om ugen.

Råd om fysisk aktivitet skal derfor også omfatte anbefalinger om at tage pauser fra det stillesiddende arbejde og motionere som pause.

 Katzmarzyk PT, et al. Med Sci Sports Exerc. 2009;41:998-1005.

 

 
Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar