De lyttede lidt højere
Med 2700 events og rundt regnet 100.000 deltagere slog Folkemødet igen i år sine egne rekorder. Mødets slogan er ”Lyt lidt højere”, og det var lige præcis, hvad 60 fysioterapeuter gjorde. De ikke bare lyttede, men blandede sig i et hav af debatter om emner inden for både sundhed, uddannelse, social- og arbejdsmarkedsforhold. På forunderligvis spottede man ustandseligt en eller flere tasker med Danske Fysioterapeuters logo i menneskehavet, og på lige så forunderlig vis var der fysioterapeuter, der tog ordet på stort set enhver debat med relevans for faget.
De 60 medlemmer af Danske Fysioterapeuters regionsbestyrelser samt Færøkredsen mødtes allerede dagen før Folkemødet for at blive klædt på til debatterne, blandt andet af en retoriker, der gav input til, hvordan man kan få sit budskab igennem ved at bruge levende mennesker i sin argumentation fremfor kolde tal og fakta, som ingen alligevel kan huske bagefter.
I små grupper valgte regionsbestyrelsesmedlemmerne derefter, hvilke af de mange debatter de ville deltage i og forberedte spørgsmål til paneldeltagerne, og herefter gik det over stok og sten i de fire dage, Folkemødet varede.
Kampberedte kirurger
En af de debatter, der fik et tydeligt fysioterapeutisk aftryk, var en debat med overskriften ”Mindre kniv, mere sundhed,”, arrangeret af kiropraktorerne. Et par kirurger i fuldt operationsudstyr, dog heldigvis uden knive, var mødt kampberedt frem og holdt godt fast i ordet, hver gang de fik det, men det lykkedes alligevel fysioterapeut Louise Søllingvrå Madsen at få præsenteret debattens tilhørere for ”Karen”.
”Karen er sygehjælper”, fortalte Louise. ”Hun har artrose og er sygemeldt på grund af smerter i begge knæ. Hun kan opsøge en fysioterapeut og træne sit knæ og blive bedre ad den vej, men så skal hun selv betale. Hvis hun i stedet vælger at blive opereret kan hun bagefter komme gratis til genoptræning”.
I panelet sad blandt andre regionsrådsmedlem Anne Ehrenreich (V). Hun slog fast, at beslutninger vedrørende brugerbetaling ligger hos Folketinget, men medgav, at eksemplet gav anledning til refleksion over, om brugerbetalingen er skruet rigtigt sammen.
”Karen” var langt fra den eneste patient, der fik kød og blod under Folkemødet. I en debat om ulighed i sundhed rejste blandt andre fysioterapeut Agnes Holst sig op og fortalte om ”Sanne og Jens”, der begge har fået nye knæ og får det samme genoptræningsforløb på otte behandlinger betalt af kommunen.
”Men Sanne har masser af ressourcer og kunne i princippet afsluttes efter to behandlinger. Jens er til gengæld overvægtig og lider af angst og har måske brug for 20 behandlinger. I stedet for standardpakker skulle man giver vurderingerne tilbage til fagpersonerne”, sagde Agnes Holst og høstede klapsalver til gengæld.
Også fysioterapeut Vita Bisgaard gjorde sig bemærket, da debatten berørte problemet med lægemangel i yderområderne som endnu en årsag til uligheden. ”Det har vi en løsning på. Vi vil gerne ind i lægepraksisserne og tage os af udredningen af de muskuloskeletale problemer”, markerede hun.
Den bold blev grebet af ordstyreren, tv-læge Peter Qvortrup Geisling, der åbenbart læser Fysioterapeuten og derfor kunne fortælle forsamlingen, at ”den løsning er der faktisk en læge i Tårs, der anvender”.
Ligger tungt i sengene
Også sygehusstrukturen var genstand for adskillige debatter, og også her satte fysioterapeuterne deres præg. Chefterapeut Lisbeth Schrøder benyttede en af debatterne som anledning til at få sagt, at det er fint med supersygehuse, men at de ikke løser problemerne med, at mange patienter ligger for meget i deres senge.
En læge indvendte, at 60 procent af dem, der opereres går hjem samme dag, men Lisbeth Schrøder holdt fast: ”Ortogeriatriske patienter ligger virkelig tungt i sengene. Det hjælper nye mursten ikke på”.
Og sådan fortsatte de. I små grupper fandt de vej til den ene debat efter den anden, og ikke ret mange kan have undgået at bemærke, at fysioterapien var massivt til stede på Folkemødet i år.