Om at arbejde som fysioterapeut i Grønland
Der er gode muligheder for at få arbejde som fysioterapeut i Grønland. Man skal dog ikke regne med at finde korte vikariater, som læger, sygeplejersker og jordemødre af og til kan.
De fleste fysioterapeut-jobs findes på vestkysten, på lokalsygehuse, på landshospitalet i Nuuk, eller i kommunerne. Der findes dog også fysioterapeuter, som er eller har været ansat som undervisere på sundhedsuddannelser, på privatklinik, på Thulebasen/ Pituffik, i Arbejdstilsynet, på specialinstitutioner mm.
Fysioterapeuter arbejder ofte alene og indenfor et meget bredt arbejdsfelt, hvor man af og til skal overlappe andre fagområder (ergoterapi, talepædagog, sagsbehandler mm) og hvor muligheden for at rådføre sig med en specialist kan være meget begrænset. Det handler om at kunne afgrænse sit faglige ansvar, stikke en finger i jorden, ”det muliges kunst”, opsøge viden og at være kreativ. Samtidig er der den sproglige udfordring i et samfund med to sprog.
Det er en udfordring at arbejde som fysioterapeut i Grønland, men for de fleste bliver det på ”den gode måde”.
Det er en rigtig god ide at have erfaring som uddannet fysioterapeut, inden man rejser til Grønland. Dette både for ens egen skyld og for det arbejde man skal udføre. Det gælder især hvis man skal arbejde alene som fysioterapeut. En vis portion redskaber i ”rygsækken” er klart at foretrække, når man bevæger sig ud i vildnisset rent fagligt.
Hvad skal man være forberedt på?
At bo i en by i Grønland er som at bo på en ø. Det er dyrt og besværligt at rejse fra sted til sted. Infrastrukturen er baseret på flytrafik og sejlads. Det er helt klart en fordel at være glad for at være i naturen, for den byder på uanede muligheder og oplevelser. Arktisk klima er ikke så koldt som man tror, men vinteren er lang og sommeren kort.
Der er forskellige muligheder for sports-, friluftsliv og kulturliv i de forskellige byer. Nord for Polarcirkelen er der slædehunde og slædekørsel. Havet er isfrit om vinteren syd for Polarcirkelen og giver bedre muligheder for forsyninger (frugt og grønt f.eks.) i vinterhalvåret. Alle byer har idrætshal men kun få har biograf og svømmehal.
Det kan være hårdt at være langt væk fra familie og venner. Det er derfor vigtigt være forberedt på selv at være opsøgende i forhold til at lære nye mennesker at kende og blive en del af lokalsamfundet. Der vil typisk være andre i samme situation som en selv.
Rejse og bolig
Med til næsten alle jobs hører tiltrædelsesrejse (rejsen betalt fra DK eller andet nordisk land), og at der stilles bolig til rådighed. Der er forskellige regler afhængigt af ansættelsesforhold (vikar eller fast) men for alle gælder, at man må tage den bolig, der stilles til rådighed, det er ikke muligt at sige nej. Til gengæld skal man ikke selv ud at finde en bolig på det brogede grønlandske boligmarked.
Man kan ofte vælge om det skal være en møbleret bolig, eller om man vil flytte alle sine ting med.
Man bør altid kontakte den lokale fagforening for fysioterapeuter, FiG, når man søger en stilling i Grønland.
En oplevelse for livet
Langt de fleste fysioterapeuter som har haft et vikariat eller en fastansættelse i Grønland er glade for den oplevelse, de har fået med sig, både fagligt og personligt. Det vil være oplevelser og erfaringer som man tager med sig i sit liv fremover. Grønland vil altid have en særlig plads i ens hjerte.
Nogle kommer tilbage, andre forlænger deres ophold.
På det faglige plan bliver man bredt funderet, fleksibel, omstillingsparat, kreativ, selvstændig og ansvarsbevidst.
Der er jævnligt opslået ledige stillinger for fysioterapeuter selv om det i Grønland er en af de mest stabile grupper indenfor sundhedsfagene.
Camilla Nyborg, fys i Grønland på 7. år.