Kvinder har ekstra gavn af fysisk aktivitet efter overgangsalderen

Fysisk aktivitet er især vigtig for kvinder efter overgangsalderen. Træning kan modvirke den forringelse, der normalt opstår på hjerte-kar-systemet og muskulaturen.

Når kvinder kommer i overgangsalderen, falder østrogenniveauet. Det faldende østrogenniveau har en negativ indflydelse på hjerte-kar-systemet og muskulaturen og øger risikoen for at udvikle livsstilssygdomme efter overgangsalderen.

Et nyt dansk interventionsstudie viser, at fysisk aktivitet kan kompensere for tabet af østrogen ved blandt andet at påvirke mitochondrierne i muskelcellerne hos kvinder efter menopausen.

Træning lige efter overgangsalderen

36 kvinder i alderen 45-57 år deltog i studiet. 20 kvinder var endnu ikke i overgangsalderen, og 16 var kommet i overgangsalderen for 1-5 år siden. Kvinderne cykeltrænede 12 uger, 3 gange om ugen én time pr. gang med høj intensitet. 

Det viste sig, at kvinderne, der var i overgangsalderen, havde en større sundhedsmæssig effekt af træningen end de kvinder, som stadig havde regelmæssig menstruation. Det var især påvirkningen af mitochondrierne, der adskilte effekten hos de to grupper af kvinder.

”Således kan den tidlige periode efter overgangsalderen være en tid, hvor kvinder kan få ekstra gavn af at være fysisk aktive”, forklarer professor Ylva Hellsten fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Michael Nyber et al. ”Leg vascular and skeletal muscle mitochondrial adaptations to aerobic high-intensity exercise training are enhanced in the early postmenopausal phase”. The Journal of Physiology, February 2017.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar