Et nyt syn på smerter

Patienter reagerer forskelligt på smerter. Oplevelsen af smerter afhænger af erfaringer, følelser og den kontekst, patienter indgår i. Ved hjælp af kognitive metoder og processer kan fysioterapeuter hjælpe patienter med at få en anden opfattelse af smerter og ændre adfærd, så smerterne både er nemmere at leve med og reduceres.
”Personer reagerer forskelligt på smerte ud fra kontekst. Man kan hjælpe patienter med at møde smerte og ubehag med åbenhed uden at bekæmpe det ved at opnå psykologisk fleksibilitet,” fortalte psykolog, ph.d. og professor på King College i London Lance McCracken om ACT-modellen på fagkongressen.

Kan fysioterapeuter behandle patienter med kroniske smerter gennem adfærdsterapi?

Det var det store spørgsmål ved et oplæg på fysioterapeuternes fagkongres, da en af verdens mest anerkendte forskere på området præsenterede flere studier i den store sal, der var fyldt op af videbegærlige fysioterapeuter.

Det korte svar er ja – men der er udfordringer. Et særligt studie blandt 700 mennesker med ondt i lænden viste, at CBT behandling havde bedre effekt end behandling alene.

80 procent af terapeuterne i dette studie var fysioterapeuter. De var gode til at hjælpe patienterne med at ændre opfattelse af smerter, men der var lav effekt på at ændre selve smerterne.

Lance McCracken psykolog, ph.d. og professor på King College i London fortalte, at fysioterapeuter med de rette kompetencer kan behandle patienter med kroniske smerter ved hjælp af kognitiv adfærdsterapi, CBT (Cognitive behavioural therapy).

Det kræver lidt uddannelse, men også komplet troskab mod de manualer der følger med modellen, som er under løbende udvikling. Men resultaterne af CBT-behandling er ikke entydige. Heller ikke blandt psykologer.

Der er en endnu bedre metode.

ACT-modellen giver højere effekt

Fysioterapeuter kan med større sandsynlighed drage nytte af ACT-modellen, som er en afart af CBT-modellen, der netop har fokus på smerter og ændringer i adfærd, så patienter for eksempel begynder at tage trappen og trodse smerterne i stedet for elevatoren.

ACT-modellen (Acceptance and commitment therapy for chronic pain) er et procesredskab, der med rette behandling giver højere psykologisk fleksibilitet (PF) hos patienten. Jo højere PF, jo større muligheder for adfærdsændringer og smerte accept og i længden højere livskvalitet.

Behandlingen skaber resultater i små ryk med opnåelige mål i løbet af processen. Tre af de afgørende elementer i processen er:

 • Åbenhed (Openness)
 • Involvering (Engagement)
 • Bevidsthed (Awareness)

Mindfullness er også en del af dette. Det handler om at være tilstede i nuet.

”Personer reagerer forskelligt på smerte ud fra kontekst. Man kan hjælpe patienter med at møde smerte og ubehag med åbenhed uden at bekæmpe det ved at opnå psykologisk fleksibilitet,” sagde Lance McCracken.

Oplevelsen af smerte, og hvad man skal gøre ved den er individuel. Vores adfærd er baseret på følelser og opfattelser. Nogle mennesker melder sig syge med dårlig ryg og lægger sig, andre rejser sig og går på arbejde alligevel. Den enkeltes oplevelse afhænger også af den kontekst, man indgår i.

”Gennem behandling vil patienter blive mere direkte bevidste om deres konkrete situation uden at inddrage erfaringer og kontekst og dermed i stand til at handle efter de konkrete mål, de ønsker at opnå.”

Flere studier viser, at fysioterapeuter med tilstrækkelig efteruddannelse kan levere succesfuld behandling ved hjælp af ACT-modellen til glæde for patienter, der efter adfærdsændringerne også oplever reduktion af smerter.

Se alle nyheder fra fagkongressen

Del eller udskriv siden
2 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Vibeke Pilmark

  Kære Mia
  Desværre ligger vi ikke inde med alle de studier, der blev præsenteret på fagkongressen og derfor heller ikke den, der er omtalt i denne nyhed. Det letteste for jer er at søge på Lance McCrackens forskning i databaserne. Med venlig hilsen og held og lykke med projektet Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
 • Mia Skovfred

  Kan I sende det studie er bliver refereret til i ovenstående artikkel. Vil gerne bruge det i et bachelor projekt.
Indsend kommentar