Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft

Sundhedsstyrelsen har opdateret forløbsprogrammet for rehabilitering og palliation til mennesker, der har eller har haft en kræftsygdom. Der er særlig fokus på senfølger, og i den sammenhæng spiller fysioterapeuter en vigtig rolle, mener Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi.
Det nye forløbsprogram lægger vægt på, at mennesker med behov for rehabilitering og palliation efter kræft henvises til en afklarende samtale i kommunen (Istock-foto).

Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft fra 2012 er blevet revideret.

Den nye udgave har særligt fokus på senfølger efter kræft. Det reviderede forløbsprogram beskriver, hvordan sundhedspersonale kan støtte mennesker med kræft, og hvordan man skal forholde sig til de senfølger, der kan opstå efter nogle år.

Det anbefales blandt andet

  • at sundhedspersonalet systematisk vurderer behov for rehabiliterende og palliative indsatser
  • at mennesker med behov for rehabilitering henvises til afklarende samtale i kommunen
  • at indsatsen for at behandle senfølger styrkes.

Fysioterapeuter spiller en vigtig rolle

”Dette forløbsprogram har mere fokus på senfølgerne efter kræft. Selvom vi endnu mangler viden på området, er der brug for at få fokus på dem. Fysioterapeuterne spiller her en vigtig rolle – for med senfølger med funktionstab som følge tænkes blandt andet på træthed, smerte, nedsat muskelkraft, påvirket seksualitet, inkontinens og lymfødem. Alle områder, hvor fysioterapi kan gøre en forskel”, siger fysioterapeut Lone Pedersen.

Lone Pedersen er næstformand i Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi og har været med til revisionsarbejdet for forløbsprogrammet.
Forløbsprogrammet giver et overblik over, hvad der skal prioriteres på området og forventningerne til indsatsen i de forskellige sektorer. Anbefalingerne skal være med til at bedre kommunikationen mellem sektorerne og forebygge, at patienter lander mellem to stole.

Der er ifølge Lone Pedersen store regionale og kommunale forskelle på, hvordan man løfter opgaven på området. Det skal de nye anbefalinger gerne råde bod på. Desuden er pakkeforløbene inden for de enkelte områder ved at blive revideret, og vil uddybe de diagnosespecifikke senfølger.

Lederens og den sundhedsfagliges værktøj

Ifølge Lone Pedersen kan både lederen af et rehabiliteringsafsnit eller en genoptræningsafdeling i kommunen og de ansatte fysioterapeuter drage nytte af anbefalingerne.

”Anbefalingerne er skrevet til dem, der arbejder med mennesker, der har eller har haft en kræftsygdom. Nu handler det om at få de nye anbefalingerne implementeret, så vi sikrer, at alle patienter, hvor end de bor, får det bedst mulige tilbud”, siger Lone Pedersen.

Det er ikke kun kommunalt ansatte fysioterapeuter og fysioterapeuter på sygehusene, der kan få glæde af de nye anbefalinger.

”Med det øgede fokus på senfølger vil også fysioterapeuter på landets klinikker få flere af denne type patienter. De kan komme efter at have afsluttet et forløb i kommunen, men kan stadig have brug for støtte, råd og vejledning til f.eks. nogle af de senfølger, de har fået. Derfor ser vi også i selskabet en stigning i antallet af medlemmer, for der er i dag flere fysioterapeuter, der arbejder inden for feltet og er interesseret i at holde sig orienterede på området”, siger Lone Pedersen.