Fremtidens fysioterapi er ikke bare en app

Artiklen er skrevet til Jyllands-Postens tematillæg om sundheds- og velfærdsteknologi.
Fysioterapeuter har til alle tider anvendt teknologi i fysioterapi. Elektroterapi har været en integreret del af fysioterapien lige siden starten for 100 år siden. Elstimulation for at optræne muskler, biofeedback til at forebygge stress og overbelastning. Teknologierne er mange, og nu går det stærkt.
Virtuel genoptræning, kunstig intelligens og robotter der vejleder, apps med træningsprogrammer til smartphones, interaktive fliser til balancestyring og hukommelsestræning, monitoreret rehabilitering i eget hjem ved hjælp af sensorer og webcam. Den ene sofistikerede gadget efter den anden, der kan tilpasses den enkeltes behov og skavanker. Smerter kan spilles væk med særlige computerspil. Teknologi kan gøre det sjovere at træne.
Den menneskelige relation
”Der findes masser af teknologier, som kan monitorere vores sundhed, træning og livsstil. Det er gode hjælpeværktøjer, som fysioterapeuter kan og skal benytte til at understøtte deres arbejde. Men teknologien kan ikke stå alene. Den kan ikke erstatte den menneskelige relation og empatien i at se og møde det unikke menneske bag patienten,” siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
Det støtter forskningen op om. Tendensen er, at når behandleren er ude af syne, er det sværere for en patient at vedligeholde sin træning. Så kan der stå nok så mange træningsrobotter hjemme i stuen.
På fysioterapeuternes fagkongres for nylig blev der præsenteret hobevis af ny teknologi samt erfaringer med den.
”Tilstedeværelse er nødvendig for en god implementering af ny teknologi. Ellers sætter man den over i hjørnet, fortalte Lars Damkjær, som er fysioterapeut og arbejder med digitalt understøttet genoptræning.
Flere får fysioterapi
Den teknologiske innovation og udvikling løber hurtigere, end man kan nå at sige behandling. Paradoksalt nok får flere mennesker behov for fysioterapi i takt med den teknologiske udvikling. Der er ikke den kropsdel, knæ, ryg, skulder osv. eller det indre organ, hjerte, hjerne, lunger, der ikke har gavn af fysioterapi, både før og efter skaden er sket.
Aldrig har så mange fået fysioterapi som nu. Selv for børn er andelen, der modtager fysioterapi, ifølge Danmarks Statistik, steget med 63 procent blandt de 10-14-årige i løbet af ti år.
”Årsagerne kan man endnu kun gisne om, men det er et faktum, at både børn og voksne er mindre aktive end før,” siger Tina Lambrecht.
Det bekræfter OECD-rapporter. Vi sidder stille for længe. Skærme suger i stigende grad opmærksomheden til sig og holder nakkerne bøjet, til de er overbelastede. Vi voksne tjekker mails, journaler og nyheder på arbejde. Vi spænder i skuldrene og klikker millionvis af gange i gentagne bevægelser på mus og taster, mens vi arbejder foran computere og belaster muskler og led. Selv indlæring af børn og unge foregår via skærme. I fritiden bliver vi draget af sociale medier, streamer tv-serier og ser videoer på stribe fra tablets og smartphones.
Teknologi ændrer os
”Al den inaktivitet gør noget ved os. Den ændrer os fysiologisk, den ændrer vores muskler og bindevæv, og den ændrer vores hjerner. Den digitale livsstil gør os mere isolerede, og vi får sværere ved at indgå i sociale interaktioner,” mener Tina Lambrecht.
Det gør ikke behovet for den menneskelige kontakt mindre. Heller ikke i mødet mellem patient og behandler. Og fysioterapeuter kan noget, som maskiner ikke kan. De kan motivere, dele erfaringer, rådgive og vejlede. De har specialiseret indsigt i menneskets fysiologi og bør inddrages i sundhedsinnovationen fra starten:
”Det er vigtigt, at fysioterapeuter er med i produktudviklingen af ny teknologi, for de ved med præcision, hvad patienter og borgere har brug for,” siger Tina Lambrecht.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.