Fysioterapi kan hjælpe mænd med rejsningsproblemer

Fysioterapeuter har en opgave i at forbedre patienters seksuelle sundhed og kan hjælpe mænd, der døjer med rejsningsproblemer. Det gør ikke kun sexlivet bedre, men kan til og med redde liv.
Helle Gerbild PhD student ses i midten. Hun holdt oplæg i seksuel sundhed og fysioterapi sammen med Cathrine Stenz master i sexologi og Kristina Areskoug Josefsson PhD. Alle er fysioterapeuter.

”Har De problemer med morgenrejsningen?” Hvis fysioterapeuter stiller mandlige patienter det spørgsmål, kan de være med til at redde liv. Erektil Dysfunktion (ED) er et af de tidlige tegn på problemer med blodtilførslen og dermed begyndende hjertekarsygdomme.

Fysisk inaktivitet er en væsentlig faktor, når mænd har rejsningsproblemer. Så snart de kommer i gang med at træne, afhjælper det ofte problemet og kan forebygge en alvorligere udvikling af livsstilsygdomme.

”Spørg, om morgenerektionen er lige så god og hyppig, som den har været. Hvis ikke, så er der god grund at blive undersøgt hos lægen,” siger Helle Gerbild.

Hun er ph.d.studerende fra Syddansk Universitet og har undersøgt, hvordan fysisk inaktivitet, overvægt og hjerteproblemer påvirker mænds rejsningsevne, samt hvordan fysioterapeuter kan vejlede i øvelser, der kan fremme rejsningsevnen.

Træning fremfor Viagra

Helle Gerbild mener, at fysioterapeuter skylder patienter at dele viden om, hvordan fysisk inaktivitet fremmer mænds erektile dysfunktion.

”Det handler ikke kun om at leve længere, men om at leve bedre. Når man ikke taler om seksualitet og seksuel dysfunktion med patienterne, overser man tidlige sygdomstegn, som der kan gøres noget ved i opløbet,” siger Helle Gerbild og understreger:

”Hvis flere mænd vidste, at de ville få et bedre sexliv oveni et bedre helbred ved at være aktive, ville de være mere motiverede. Derfor skal vi fysioterapeuter tale mere om det.”

Blandt yngre mænd, som er fysisk inaktive eller overvægtige, har 23 procent problemer med rejsningen. Med alderen oplever endnu flere problemer, oftest af samme årsag:

”Fysioterapeuter kommer ikke til at mangle patienter, hvis de går ind på dette område, og der er god evidens for, at fysioterapeuternes metoder kan hjælpe patienterne, ” siger Helle Gerbild.

Oplægget fandt sted på Danske Fysioterapeuters fagkongres.

Se alle nyheder fra fagkongressen

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar