Høringssvar: Godt at lovforslag sætter fokus på adgang til tidlig genoptræning

Som led i finansloven for 2018 aftalte regeringen og Dansk Folkeparti, at ingen patienter skal vente mere end syv dage på genoptræning. Lovforslaget, der udmønter aftalen er aktuelt i høring.

Danske Fysioterapeuter har igennem flere år problematiseret de – til tider – lange ventetider, der kan være til genoptræning i nogle kommuner. Det er ikke fagligt forsvarligt, når nogle kommunalpolitikere tilsyneladende ikke prioriterer tilstrækkelige ressourcer til genoptræning.

Det har store personlige og menneskelige omkostninger. Det gælder ikke mindst, når der er tale om ældre og skrøbelige medborgere, der skal vente på at blive gen­optrænet, for det betyder, at dagligdagen ikke hænger sammen, og borgerne risikerer at falde eller at blive genindlagt.

Positive elementer i lovforslaget

Med lovforslaget om frit valg til genoptræning lægges der op til, at borgere med en genoptræningsplan får adgang til at vælge en privat leverandør, hvis ikke kommunerne kan igangsætte genoptræningen inden for syv dage.

Danske Fysioterapeuter finder det positivt, at partierne bag lovforslaget vil sikre, at alle der har behov for genoptræning får hurtig adgang til det.

”Vi ved, at patienterne har bedst af at komme i gang med genoptræningen, så hurtigt som muligt. Oversigterne over ventetiderne i kommunerne tyder på, at nogle patienter har ventet længe på en indsats fra kommunens side. Derfor er det positivt, at der nu afsættes penge, som skal sikre, at genoptræningen kan påbegyndes inden for syv dage,” siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.

Ikke uden udfordringer

Som det fremgår af Danske Fysioterapeuters høringssvar, ser vi dog en række udfordringer i den foreslåede model.

En stor udfordring er, at kravet om maksimalt syv dages ventetid risikerer at få nogle kommuner til at begrænse varigheden af træningsforløbene for at få flere patienter igennem.

En anden udfordring er at sikre, at modellen indrettes så alle fysioterapeuter uanset ydernummer kan byde på opgaverne.

Se Danske Fysioterapeuters høringssvar

Se lovforslaget