Millionbevilling til forskning i multimorbiditet

Fysioterapeut har modtaget 11 millioner til at forske i, hvordan man kan hjælpe patienter, som lider af flere kroniske sygdomme, til bedre at tage hånd om deres sygdomme, reducere deres symptomer og øge deres livskvalitet.
Foto: Søren Thorgaard Skou. Fra projekt GLA:D

Søren Thorgaard Skou, fysioterapeut og lektor, har modtaget 11 millioner kroner til at gennemføre et femårigt projekt, der har fokus på behandling af patienter med multimorbiditet – det vil sige patienter, som har mere end én kronisk sygdom.

De mange millioner kommer fra the European Research Council (ERC) og er en af de mest prestigefyldte, europæiske bevillinger, der gives til unge forskere.

Forskningsprojektet

De fleste fysioterapeuter kender nok Søren Thorgaard Skou fra hans undersøgelse af superviseret træning og uddannelse af patienter med knæ- og hofteartrose og udviklingen af GLA:D-tilgangen i samarbejde med professor Ewa Roos.

Det nye projekt har et lignende sigte. Målet er nemlig at udvikle et program med superviseret, individualiseret træning og uddannelse til patienter med flere kroniske sygdomme.

”Hensigten er at udvikle et individuelt tilpasset program baseret på personlige karakteristika som
f.eks. fysisk aktivitetsniveau, muskelstyrke, BMI og specifikke sygdomme. Programmet vil blive udviklet i et tværprofessionelt samarbejde og tilbudt og superviseret af fysioterapeuter”, fortæller Søren Thorgaard Skou.

Projektet, som skal foregå på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse (NSR) og resten af Region Sjælland i samarbejde med Syddansk Universitet, vil ske i et tværvidenskabeligt samarbejde og gøre brug af flere forskellige videnskabelige metoder.

Derudover skal patienterne i høj grad involveres i projektet, så man kan sikre, at projektets resultater er både relevante og anvendelige efterfølgende.

”Den primære måleparameter er livskvalitet, men vi vil måle på en lang række parametre, blandt andet fysisk aktivitetsniveau, sygdomsspecifikke mål og forbrug af medicin”, siger Søren Thorgaard Skou.

Stor ære

Det er kun anden gang, at en forsker på SDU modtager et ERC Starting Grant. Søren Thorgaard Skou er da også glad for anerkendelsen.

”Jeg er selvfølgelig utroligt stolt over at modtage den prestigefyldte bevilling. Det er et kæmpe skulderklap til NSR og Syddansk Universitet, hvor vi arbejder målrettet og med stort fokus på multimorbiditet, der påvirker millioner af mennesker på verdensplan og anses for den vigtigste udfordring for sundhedssystemet de kommende år. Både på grund af de personlige og de samfundsmæssige konsekvenser, det medfører”, siger Søren Thorgaard Skou.

Fra Danske Fysioterapeuter skal der lyde et stort tillykke til Søren Thorgaard Skou. Vi glæder os til at følge resultaterne af forskningen.

Del eller udskriv siden
7 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Søren T. Skou

  Tusind tak for lykønskningerne!

  Mailen stskou@health.sdu.dk virker (Husk at det er et U til sidst i Skou).

  Kost vil være en del af patientuddannelsen, baseret på den foreliggende evidens.
  Sclerose er et enormt vigtigt fokusområde, der fortjener opmærksomhed. Det er dog ikke en af de primære fokussygdomme i dette projekt.

  Skriv endelig per mail, hvis I har flere spørgsmål.
 • René Andreasen

  Kære Gerda.

  Jeg beklager, men det er den eneste mailadresse vi har på Søren.

  vh
  René Andreasen
 • gerda nørgaard

  hej Rene
  Jeg får besked om at mailadressen du har opgivet til Søren ikke fungerer længere - er der andre måder man kan fange ham på ? mvh Gerda
 • René Andreasen, politisk konsulent i Danske Fysioterapeuter

  Kære Emma og Elise

  Vi har ikke indblik i detaljerne i Søren Skous kommende arbejde, så I bedes rette jeres spørgsmål til ham. Han kan fanges på stskou@health.sdu.dk.
 • Elise Brink Vestergaard

  Det lyder meget spændende - tillykke med det!
  Vi er på sclerosehospitalerne i Danmark nysgerrige på om det også kommer til at involvere vores patientgruppe?
 • Emma Dedic

  Bliver kost en del af projekter FC kiss kost principper m.fl. ?
 • Heidi Klakk

  Fantastisk - et ekstremt vigtigt område at dykke ned i og få mere viden om - for borgerne og for vores faggruppe. Tillykke med den flotte bevilling, Søren.
Indsend kommentar