Nye regler for dagpenge til selvstændige fra 1. oktober 2018

Fra 1. oktober 2018 gælder nye regler for dagpenge til selvstændige. De gør mange ting lettere, men der er også et par faldgruber, man skal holde øje med.

Folketinget vedtog før sommerferien en reform, der skal gøre dagpengesystemet lettere for selvstændige. Du får især glæde af de nye regler, hvis du har flere forskellige jobs eller i en periode er ansat og selvstændig samtidig.

De nye regler betyder blandt andet, at du nu kan optjene dagpengeret for hele din indtægt som både ansat og selvstændig. Samtidig bliver der bedre muligheder for at få supplerende dagpenge.

De hidtidige regler har især ramt lejere, der har skullet lukke deres virksomhed helt ned, for at kunne få dagpenge. Men med de nye regler behøver du ikke lukke din virksomhed (dit CVR-nummer) for at få dagpenge, medmindre virksomheden har været din hovedbeskæftigelse, indtil du meldte dig ledig. Samtidig bliver det lettere at starte virksomhed på deltid og modtage supplerende dagpenge, mens du er ledig.

Stadig udfordringer

Alt i alt gør de nye regler det lettere at skrue et arbejdsliv sammen med både ansættelse og selvstændig virksomhed. Du skal dog være meget opmærksom på, hvilke regler der gælder.

Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) har gennemgået de nye regler og fremhæver tre, der er særligt vigtige at holde øje med for fysioterapeuter.

Ledig efter virksomhedslukning?

Hvis du søger om dagpenge, efter du har lukket en selvstændig virksomhed, som har været din hovedbeskæftigelse, træder en ny såkaldt jobsøgningsperiode i kraft. Den betyder, at du ikke kan starte en ny selvstændig virksomhed de første seks måneder efter ophøret – i så fald vil du miste retten til dagpenge i resten af 6-månedersperioden. Dette er især vigtig viden for dig, der er fysioterapeut og har været lejer på en klinik, før du blev ledig, og overvejer at blive det igen. Vi anbefaler generelt, at du så vidt muligt søger at blive ansat som lønmodtager på klinikken.

Du kan lukke virksomhed én gang, mens du får dagpenge

Vælger du at starte selvstændig virksomhed, mens du er ledig, skal du være opmærksom på, at du kun kan lukke en selvstændig virksomhed én gang inden for samme dagpengeperiode, hvis du vil bevare din ret til dagpenge. Anden gang du lukker en virksomhed, vil du miste retten til dagpenge og ikke kunne få dagpenge igen, før du har genoptjent til en helt ny dagpengeperiode. Denne regel er ligesom ovenstående særligt relevant for fx fysioterapeuter, der under en ledighedsperiode tager kortere deltidsvikariater som lejer på en klinik, eller hvis du fx får et CVR-nummer for at kunne undervise på fitnesshold eller vejlede patienter på konsulentbasis.

Tidsbegrænsning på 30 uger med supplerende dagpenge

Du kan modtage supplerende dagpenge i 30 uger samlet set samtidig med, at du driver en selvstændig virksomhed. Du bruger af de 30 uger, så længe du fx er registreret med et CVR-nummer og modtager dagpenge. Efter 30 uger med supplerende dagpenge, kan du kun få dagpenge, hvis du lukker din virksomhed, medmindre du har genoptjent retten til en ny 30-ugers-periode.

Uger, hvor du er registreret med en virksomhed, tæller med, også selvom du ikke har udført opgaver i din virksomhed. Du bruger altså af de 30 uger, så længe du fx er registreret med et CVR-nummer, og modtager dagpenge.

Du skal derfor overveje, om det er hensigtsmæssigt for dig at beholde dit CVR-nummer, når du ikke længere har aktiviteter og drift i din virksomhed. På den anden side, hvis du lukker CVR-nummeret for ikke at bruge af de 30 uger med supplerende dagpenge – og det er anden gang i en dagpengeperiode – vil du miste retten til dagpenge. Vær opmærksom på, at uger, hvor du har haft lønarbejde på nedsat tid og modtaget supplerende dagpenge, også bruger af de 30 uger.

Læs mere om de nye regler hos DSA

Hvis du overvejer at søge dagpenge som selvstændig, er det altid en rigtig god ide først at kontakte din a-kasse.

Kontakt DSA