Danmarks mest fantastiske frivillige er fysioterapeut

Stine Knak Olesen er kåret som Danmarks mest fantastiske frivillige. Både som frivillig og i sit almindelige job arbejder hun med mennesker på kanten af samfundet. Og hun brænder for det.
Stine Knak Olesen sammen med Coops formand Lasse Bolander (foto: Steven Boccard).

Da den 28-årige fysioterapeut Stine Knak Olesen onsdag aften stod på podiet sammen med ni andre i Coops hovedkvarter i Albertslund, i København ved kåringen af Danmarks mest fantastiske frivillige, havde hun slet ikke drømt om, at den ærefulde titel skulle tilfalde hende. Foran 80 andre frivillige, pårørende og sponsorerne bag præmien på 25.000 kr., blev hun kåret som Danmarks mest fantastiske frivillige 2019.

Stine Knak Olesen blev indstillet til prisen af sine kolleger i Fundamentet, hvor hun behandler voksne med psykiske og sociale problemer.

”Mange frivillige møder brugerne i øjenhøjde, men Stine Knak Olesen formår med sit væsen og sin indlevelse at række ud og både skabe livsmod og fysisk styrke hos de brugere, hun møder. Stine fremstår som en rollemodel for frivillighed, hvor det er naturligt at bruge sin viden og sig selv til fordel for en sag, som man tror på”.

Sådan sagde formand for Coop, Lars Bolander ved overrækkelsen.

”Jeg blev helt overvældet, beæret, stolt og måtte fælde en tåre, da mit navn blev læst op”, fortæller Stine Knak Olesen.

Hun har de sidste fem år været frivillig fysioterapeut i Fundamentet, et tilbud til voksne over 18 år i Aarhus kommune. Her har hun forenet sin faglighed som fysioterapeut med de menneskelige egenskaber, der gjorde hende til vinder af prisen.

Fundamentet

”Det er primært unge mennesker, der kommer i Fundamentet. De har psykiske og sociale problemer, men kommer også med fysiske problemer som kroniske smerter eller mere akutte skader som forstuvede ankler eller skulderskader, som jeg behandler”, siger Stine Knak Olesen.

Udover at være frivillig arbejder Stine Knak Olesen på fuld tid i Psykiatriens Hus i Aarhus. Og selvom hun møder mange af de samme borgere på sin faste arbejdsplads som i Fundamentet, bliver hun ikke træt af at arbejde med denne meget sårbare gruppe af borgere.

”Jeg kan lide at arbejde med disse mennesker, og det er virkelig inspirerende at være sammen med andre faggrupper i både Fundamentet og i Psykiatriens Hus. Her har jeg lært virkelig meget, især på det personlige plan. For selvom det at opbygge relationer til de meget sårbare borgere er en del af fysioterapi, er der andre faggrupper, der ved mere om det”, siger Stine Knak Olesen.

I Fundamentet behandler Stine Knak Olesen en til en på briks med traditionel fysioterapi, mens hun i Psykiatriens hus arbejder med samtaler, sociale tiltag og holdtræning.

Kom i psykiatrien ved et tilfælde

Da Stina Knak Olesen for fem år siden stod med sit eksamensbevis fra Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus, troede hun, at hun skulle have job på en klinik. For at gøre sig mere attraktiv på jobmarkedet valgte hun at blive frivillig i den nystartede institution Fundamentet.

”Det var her, jeg fandt ud af, at jeg kunne lide at arbejde med denne gruppe mennesker. Det frivillige arbejde i Fundamentet har således haft stor betydning for det job, jeg har i dag”, fortæller Sine Knak Olesen.

Hvad skal pengene bruges til?

”De 25.000 kroner betyder rigtig meget for sådan et lille sted som Fundamentet. Vi er 70 frivillige, så først og fremmest skal vi bruge noget af præmien til at hylde alle de andre frivillige på stedet. Dernæst kan det blive aktuelt at se på, om der mangler noget i den fysiske indretning. Det kommer vi til at se på i den kommende tid”, siger Stine Knak Olesen.

Læs om Fundamentet i Aarhus