En 3D-printet håndvægt kan justeres med 25 gram

En ny håndvægt gør det muligt at progrediere belastningen under skuldertræning med blot 25 gram. Håndvægten kan printes på en 3D-printer og er frit tilgængelig. En fysioterapeut står sammen med en produktudvikler bag udviklingen af håndvægten.
Behnam Liaghat er ph.d.-studerende og forsker i rehabilitering til patienter med skulderproblematikker.

For patienter med sårbare, smertefulde eller hypermobile led kan det være vigtigt at gå langsomt frem og at kunne øge belastningen med ganske små spring. Desværre kan de fleste håndvægte på markedet ikke justeres med mindre end 500 g.

Det har fysioterapeut og ph.d-studerende ved Syddansk Universitet (SDU) Behnam Liaghat rådet bod på. Han har udviklet en håndvægt, der kan justeres med en nøjagtighed på 25 g.

Behnam Liaghat er i gang med et ph.d.-studie på Syddansk Universitet. Studiet har fokus på patienter med skulderproblemer, der er i gang med genoptræning.

Det er netop i forbindelse med patienternes genoptræning, at Behnam Liaghat har opdaget, at der er brug for at kunne justere styrketræningen mere, end det er muligt med traditionelle håndvægte.

Kan ikke købes – men printes

Sammen med produktudvikler Mads Nygaard fra UCL, der har viden og erfaring med at designe til 3D-print, har Behnam Liaghat udviklet en hel ny håndvægt. Håndvægten vejer et kilo, og de små vægtskiver i forskellige farver, gør det muligt at justere med ned til 25 g.

Den nye håndvægt kan ikke købes, men kan printes med en 3D-printer. Behnam Liaghat fortæller til universitetets nyhedsbrev, ”Ny Viden”, at printet har kostet ham 500 kr., men at det kan gøres billigere på biblioteker og andre steder.

Da Behnam Liaghat ønsker, at så mange som muligt får glæde af hans opfindelse, ligger ”printversionen” af den nye håndvægt frit tilgængelig.
 

Kilde: Ny Viden, SDU

Del eller udskriv siden
6 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Behnam Liaghat

  Hej Thomas,

  Du kan finde øvelserne og de fysiologiske træningsparametre i feasbility-artiklen, som pt. er i review, men forventes publiceret snart.

  Mange hilsener
  Behnam
 • Thomas Pretsch

  Tak for dit svar Behnam. Det giver mening. Hvilke øvelser anvender i? Har du et link til mere info?
  Vh. Thomas
 • Behnam Liaghat

  Hej Thomas,

  Tak for din besked.
  I min forskning anvender vi bl.a. progressiv tung styrketræning for patienter med langvarige skuldersymptomer (smerter og/eller instabilitet). Vores erfaring er, at nogle patienter grundet intense symptomer har svært ved at træne med belastninger over 1 kg., og her har vi brugt håndvægten til at loade dem med mindre belastning for at sikre en progressiv fremgang i træningen.
  Et andet eksempel er, at hvis patienten træner en øvelse med 3 kg., så kan der være et langt spring op til 3.5 kg. (500g eller 17% stigning) i progressionen, som de traditionelle håndvægte tillader. Her er vores erfaring, at patienten nemmere kan stige med lavere intervaller (fx til 3.3 kg) ved brug af de 3d-printede skiver, der vejer 25g, 50 g, 150 g og 200 g og passer til Titan håndvægte op til 15 kg.

  Vi målretter derfor træningen at være så udfordrende og progressiv som muligt uden at give bivirkninger som vedvarende forværring af symptomer.

  Mange hilsener
  Behnam
 • Thomas Pretsch

  Hej Behnam
  Er det ikke muligt "bare" at ændre på vinkel, udgangstilling, regression af øvelse etc. for at ændre belastning?
  Jeg tænker overstående er nemmere og billigere (gratis).

  Jeg kan nemlig ikke selv forestille mig en skulderpatient hvor jeg ville have behov for at ændre så lidt på vægten.

  Har du lyst til at uddybe lidt mere specifikt hvorfor og hvornår du ser nødvendigheden i at kunne justere vægten på den måde?
  Måske jeg kan lære noget nyt :)

  Vh. Thomas

 • Behnam Liaghat

  Kære Vaz,

  Tak for din besked. Projektet har kørt siden februar 2018, og det var i forbindelse med et feasibility studie, at vi blev opmærksomme på behovet for mere fleksible håndvægte.

  Mange hilsener
  Behnam
 • Vazgen Avagian

  Fantastisk!
  Hvor længe har projektet været undervejs?

  Mvh.
  Vaz
Indsend kommentar