Fysioterapeuter skal på sikkerhedskursus

Alle fysioterapeuter, der udfører akupunktur på brystkassen, skal nu på sikkerhedskursus. Det er konsekvensen af en lovændring, som skal forhindre fejlbehandling.
Foto: iStock

Fra den 1. juli 2021 skal fysioterapeuter og andre, der vil udføre nåleakupunktur på brystkassen, have taget et sikkerhedskursus. Læger, kiropraktorer og sygehuspersonale er undtaget. 

Det er konsekvensen af en lovændring, som blev enstemmigt vedtaget den 9. april. Konsekvensen af de nye regler er, at fysioterapeuter, som ikke har været på styrelsens sikkerhedskursus senest den 30. juni 2021, skal ophøre med at behandle med nåle på brystkassen og noget af nakkeregionen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at sikkerhedskurset endnu ikke er udviklet og udbudt, men at der vil blive informeret bredt, når kurset er tilgængeligt.

14 alvorlige tilfælde

Lovændringen blev iværksat efter flere tilfælde af fejlbehandlinger på patienter, som modtog akupunktur. Ifølge et høringssvar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby, refereret i sundhedspolitisk tidskrift, er der i årene mellem 2005-17 indberettet 14 tilfælde af punkterede lunger efter akupunktur, og de syv gange er det foregået hos en fysioterapeut. De seks gange fik patienten akupunktur hos praktiserende læger og speciallæger.

Et enkelt tilfælde foregik hos en kiropraktor. Dertil kommer to tilfælde hos henholdsvis en massør og en alternativ behandler, som blev politianmeldt. Et af disse tilfælde førte til et dødsfald.

Protesterne nyttede ikke

Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi har siden 2013 arbejdet på at stille krav til udøvere af akupunktur og blandt andet gøre 250 timers akupunkturuddannelse obligatorisk for alle behandlere.

Og både selskabet og Danske Fysioterapeuter protesterede, da regeringen sidste år foreslog, at kun læger og lægers medhjælpere måtte bruge akupunktur. Det ville betyde, at fysioterapeuter kun måtte bruge akupunktur under supervision af en læge, og det lykkedes at bremse forslaget.

I stedet for har Folketinget vedtaget de nye regler med et krav om et 1-dages kursus, hvor man lærer at ”forebygge, erkende og håndtere” pneumothorax.

Del eller udskriv artiklen
9 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Johannes Hess

  Følger
 • Gurli Petersen

  Danske Fysioterapeuter har sammen med Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi under hele lovgivningsprocessen argumenteret for, at uddannelse i patientsikker akupunkturbehandling på brystkassen er helt essentielt.

  Tilstrækkelig uddannelse skal netop sikre, at man først og fremmest kan forebygge, men også håndtere eventuelle komplikationer til akupunkturbehandling på brystkassen.

  Det vil et et dages sikkerhedskursus ikke kunne sikre.

  Se Dansk Selskab for Fysioterapi for Akupunktur og Danske Fysioterapeuters høringssvar til Folketingets Sundhedsudvalg:
  https://www.fysio.dk/nyheder/nyheder-2019/akupunktur-lovforslag-er-mangelfuldt

  Vh
  Gurli Petersen, faglig konsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Ole Andersen

  Ud over de 3500 kr skal man også betale 318 kr for at det bliver registreret at man har taget kurset. Man forventer 331 kursister på dette kursus om året og man har nu under 2 år til at få kurset.
  Fremover er det altså nok at man har et kursus i hvordan man forebygger, erkender og behandler en pneumothorax. Du behøver ikke at have så meget som 1 times undervisning i akupunktur. Det giver virkelig god mening
 • René Hasfeldt

  Jeg vil støtte op om, at prisen ligger i den dyre ende af skalaen og foreningen måske skulle steppe op og presse på for at få prisen ned.
  At læger, kiropraktorer og sygehuspersonale er undtaget finder jeg aldeles kritisabelt taget i betragtning af at det fremgår at 6 af de alt for mange tilfælde er pådraget af netop læger. Der må velsagtens gælde samme regler for ALLE der praktiserer akupunktur uagtet profession hvorfor jeg endnu en gang vil bede foreningen om at steppe op og presse på på højeste niveau.
  Alle tilfælde burde have været undgået, men hvor der er mennesker involveret er der risiko for fejl - der skal naturligvis stiles efter at undgå fejl.
  Stor cadeau til Bjarne og Ole for gentagne gange på kurserne at have mere end almindelig meget fokus på sikkerhed - det burde vægte mere end det tilsyneladende gør. Følges de tommelfingerregler som her meldes ud burde det på ingen måde være muligt at komme galt afsted.
 • Peter Lehn Petersen

  Hej
  Er det ikke muligt at DF selv kan udbyde kurserne med autoriseret underviser til billigere penge - der kan vel være 30 på sådan et kursus.
  Prisen ligner lidt optrækkeri; men når det er obligatorisk, så kan man vel tillade alt eller hvad?
 • Lene Lebech

  Det er da vanvittigt dyrt for 1 dags sikkerhedskursus - det tænker jeg godt kan blive et problem i kommunerne, her er kursuskasserne i forvejen slukne. Her i Kolding er det måske 25 mand, der skal på kursus, hvis alle skal blive ved med at give akup.
 • Gurli Petersen

  Kære Lene og Ole

  Vi ved fra høringsudkastet til loven, at kurset kommer til at koste ca. 3.500 kr. pr deltager. Se høringsudkastet s. 9
  https://prodstoragehoeringspo.blob.core.windows.net/936005c5-dfde-4580-8de1-300a096c18c1/Lovforslag%20om%20n%C3%A5leakupunktur%20p%C3%A5%20brystkassen%20og%20forbud%20mod%20konstruktion%20af%20hymen.pdf

  Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har endnu ikke meldt ud, hvad indholdet af sikkerhedskurset præcist skal være og hvor det kommer til at foregå.
  Hold øje med Danske Fysioterapeuters hjemmeside, hvor der vil blive orienteret, så snart der er nyt om sagen.
  Du kan også holde dig orienteret på styrelsernes hjemmesider og tilmelde dig nyhedsbreve fra Styrelsen for Patientsikkerhed https://stps.dk/da/nyheder/abonner/ og Sundhedsstyrelsen https://www.sst.dk/da/nyheder/nyhedsmail

  Med venlig hilsen
  Gurli Petersen, faglig konsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Ole Andersen

  Ja selvfølgelig er det alle former for akupunktur. Du stikker jo en nål ind i et potentielt farligt område. Der er endnu ingen der ved noget om sted og pris, men da der skal måske 5000 personer igennem kurset inden der er gået 2 år bliver der nok trængsel om pladserne
 • Lene Lebech

  Er det alle former for akupunktur, dette omhandler? Jeg giver f.eks. IMS.
  Hvor bliver kurset opslået, og hvad koster det?
Indsend kommentar