Fysioterapeuter skal på sikkerhedskursus

Alle fysioterapeuter, der udfører akupunktur på brystkassen, skal nu på sikkerhedskursus. Det er konsekvensen af en lovændring, som skal forhindre fejlbehandling.
Foto: iStock

Fra den 1. juli 2021 skal fysioterapeuter og andre, der vil udføre nåleakupunktur på brystkassen, have taget et sikkerhedskursus. Læger, kiropraktorer og sygehuspersonale er undtaget. 

Det er konsekvensen af en lovændring, som blev enstemmigt vedtaget den 9. april. Konsekvensen af de nye regler er, at fysioterapeuter, som ikke har været på styrelsens sikkerhedskursus senest den 30. juni 2021, skal ophøre med at behandle med nåle på brystkassen og noget af nakkeregionen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at sikkerhedskurset endnu ikke er udviklet og udbudt, men at der vil blive informeret bredt, når kurset er tilgængeligt.

14 alvorlige tilfælde

Lovændringen blev iværksat efter flere tilfælde af fejlbehandlinger på patienter, som modtog akupunktur. Ifølge et høringssvar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby, refereret i sundhedspolitisk tidskrift, er der i årene mellem 2005-17 indberettet 14 tilfælde af punkterede lunger efter akupunktur, og de syv gange er det foregået hos en fysioterapeut. De seks gange fik patienten akupunktur hos praktiserende læger og speciallæger.

Et enkelt tilfælde foregik hos en kiropraktor. Dertil kommer to tilfælde hos henholdsvis en massør og en alternativ behandler, som blev politianmeldt. Et af disse tilfælde førte til et dødsfald.

Protesterne nyttede ikke

Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi har siden 2013 arbejdet på at stille krav til udøvere af akupunktur og blandt andet gøre 250 timers akupunkturuddannelse obligatorisk for alle behandlere.

Og både selskabet og Danske Fysioterapeuter protesterede, da regeringen sidste år foreslog, at kun læger og lægers medhjælpere måtte bruge akupunktur. Det ville betyde, at fysioterapeuter kun måtte bruge akupunktur under supervision af en læge, og det lykkedes at bremse forslaget.

I stedet for har Folketinget vedtaget de nye regler med et krav om et 1-dages kursus, hvor man lærer at ”forebygge, erkende og håndtere” pneumothorax.

Del eller udskriv siden
14 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Gurli Petersen

  Kære alle
  Ja, det er meget utilfredsstillende, at styrelserne ikke melder noget ud om planerne for kurset. Det er mange fysioterapeuters levebrød, der er i spil. Vi er netop ved at finde ud af hvilke planer styrelserne har og vi vender tilbage, så snart vi er klogere.

  Vi har, i vores fælles høringssvar med Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi, gjort opmærksom på, at med ministeriets plan for afvikling af kurser, så vil det tage mange år, før alle er igennem. Derfor foreslog vi sammen med selskabet, at Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi afholder det påtænkte dagskursus for egne 830 medlemmer, ud fra et pensum leveret af SST og Styrelsen for Patientsikkerhed.

  Ministeriet har lagt et snit, hvor akademikere, herunder læger og kiropraktorer, er undtaget fra kurset. Vi har derfor foreslået, at fysioterapeuter med kandidatuddannelse i fysioterapi – og dermed med samme uddannelsesniveau som f.eks. kiropraktorer – friholdes fra det ekstra uddannelseskrav.

  Med hensyn til hvilke punkter, der konkret er tale om, så er der tale om thorax og nedre nakkeregion og dele af skulderen. Dette har vi bedt ministeriet om at revidere, da nakke og skulder IKKE, som bekendt, er thorax.

  Du kan læse vores fælles høringssvar her: https://www.fysio.dk/globalassets/documents/nyheder/2019/horingssvar-regulering-af-naaleakupunktur-paa-brystkassen.pdf

  Mvh Gurli Petersen, faglig konsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Johannes Hess

  Jeg mener jo at DF må gå til den relevante minister. Stille krav om hurtig afvikling kurser, således vi ikke bliver afholdt for at virke i vores fag. Jeg synes godt om ideen med at DF udbyder kurset. For mig er pengene ikke problemet men mere at få effektueret kurserne.
 • Lene Lebech

  Jeg går ud fra, at foreningen gør eller har gjort opmærksom på den problemstilling, at det vil tage op mod 20 år at få alle fysioterapeuter igennem kurset, med den kadence Styrelsen for patientsikkerhed har lagt for dagen.
  Jeg kan absolut heller ikke se, hvorfor det kun skal gælde for fysioterapeuter, mens kiropraktorer f.eks. går fri ift. den ekstra uddannelse...
  Hvad kan vi gøre som faggruppe for at påpege de her problemstillinger overfor styrelsen for patientsikkerhed? De har jo åbenbart ikke lyttet til foreningens anke i sagen.
 • Anders Christoffersen

  Hej Alle

  Følger lige udviklingen her.

  Hvilke punkter er der konkret tale om kan man som behandler se det et sted?

  Mvh Anders Christoffersen
 • Bjarne Otto Rittig-Rasmussen

  Spørgsmålet er, hvornår eller om der overhovedet bliver udbudt et kursus fra Styrelsen for Patientsikkerhed?

  De har tilsyneladende ikke travlt med at implementere denne ”patientsikkerhed”.
  Så længe kurset ikke er, eller bliver udbudt, så vil fysioterapeuter være afholdt fra at kunne behandle nedre nakkeregion og thorax med akupunkturnåle fra medio 2021.

  Hvis kurset udbydes inden for de næste par år, så vil det stadigvæk tage op mod 20 år før de mange fysioterapeuter, som anvender akupunkturnåle, kan komme til at arbejde inden for lovens rammer ifm behandling af de nævnte anatomiske regioner.

  Indirekte kommer de nye regler sikkert til at virke som et forbud mod at behandle i nærheden af brystkassen.

 • Johannes Hess

  Følger
 • Gurli Petersen

  Danske Fysioterapeuter har sammen med Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi under hele lovgivningsprocessen argumenteret for, at uddannelse i patientsikker akupunkturbehandling på brystkassen er helt essentielt.

  Tilstrækkelig uddannelse skal netop sikre, at man først og fremmest kan forebygge, men også håndtere eventuelle komplikationer til akupunkturbehandling på brystkassen.

  Det vil et et dages sikkerhedskursus ikke kunne sikre.

  Se Dansk Selskab for Fysioterapi for Akupunktur og Danske Fysioterapeuters høringssvar til Folketingets Sundhedsudvalg:
  https://www.fysio.dk/nyheder/nyheder-2019/akupunktur-lovforslag-er-mangelfuldt

  Vh
  Gurli Petersen, faglig konsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Ole Andersen

  Ud over de 3500 kr skal man også betale 318 kr for at det bliver registreret at man har taget kurset. Man forventer 331 kursister på dette kursus om året og man har nu under 2 år til at få kurset.
  Fremover er det altså nok at man har et kursus i hvordan man forebygger, erkender og behandler en pneumothorax. Du behøver ikke at have så meget som 1 times undervisning i akupunktur. Det giver virkelig god mening
 • René Hasfeldt

  Jeg vil støtte op om, at prisen ligger i den dyre ende af skalaen og foreningen måske skulle steppe op og presse på for at få prisen ned.
  At læger, kiropraktorer og sygehuspersonale er undtaget finder jeg aldeles kritisabelt taget i betragtning af at det fremgår at 6 af de alt for mange tilfælde er pådraget af netop læger. Der må velsagtens gælde samme regler for ALLE der praktiserer akupunktur uagtet profession hvorfor jeg endnu en gang vil bede foreningen om at steppe op og presse på på højeste niveau.
  Alle tilfælde burde have været undgået, men hvor der er mennesker involveret er der risiko for fejl - der skal naturligvis stiles efter at undgå fejl.
  Stor cadeau til Bjarne og Ole for gentagne gange på kurserne at have mere end almindelig meget fokus på sikkerhed - det burde vægte mere end det tilsyneladende gør. Følges de tommelfingerregler som her meldes ud burde det på ingen måde være muligt at komme galt afsted.
 • Peter Lehn Petersen

  Hej
  Er det ikke muligt at DF selv kan udbyde kurserne med autoriseret underviser til billigere penge - der kan vel være 30 på sådan et kursus.
  Prisen ligner lidt optrækkeri; men når det er obligatorisk, så kan man vel tillade alt eller hvad?
Se flere
Indsend kommentar