Fysioterapi er effektiv og billigere end operation

Fysioterapi er kosteffektiv til behandling af utraumatiske menisklæsioner, fortalte en hollandsk forsker på verdenskongressen.
Ved utraumatiske meniskskader bør fysioterapi være førstevalget, mener en gruppe forskere. Foto: iStock.

Flere studier på verdenskongressen for fysioterapeuter har set på, om fysioterapi er effektiv og økonomisk til behandling af muskuloskeletale lidelser.

Selvom flere studier har fundet, at fysioterapi er effektiv til at mindske smerter i forbindelse med ikke-traumatiske meniskskader, har man ikke tidligere set på, om det kan svare sig økonomisk at tilbyde fysioterapi fremfor operation til patienter med atraumatiske menisklæsioner.

Det første studie, der har undersøgt dette, blev præsenteret på verdenskongressen for fysioterapeuter i dag. Det viser, at træning hos fysioterapeuten ikke blot er effektiv, men også kan svare sig økonomisk sammenlignet med operation.

Multicenterundersøgelse

Den hollandske forsker og fysioterapeut Julia Noorduyn har sammen men en gruppe forskere fra Holland, USA og Australien undersøgt, om fysioterapi var mindst lige så effektiv og samtidig billigere end operation. 321 patienter mellem 45 og 70 år indgik i studiet. De blev enten udvalgt til operation eller fysioterapi.

Undersøgelsen viste, at patienter, der havde fået fysioterapi, fik det lige så godt eller lidt bedre målt på knæfunktion et år efter interventionen i forhold til dem, der blev opereret.

2000 euro til forskel

Omkostningerne ved henholdsvis operation og fysioterapi omfattede både omkostninger i sundhedsvæsenet, sygefravær, udgifter til behandling og pleje mm.

”Begge grupper, både dem, der fik fysioterapi, og dem, der blev opereret, var tilfredse med behandlingen. Men der var langt flere udgifter forbundet med operationen. Det kan eksemplificeres således; patienten, der blev opereret var 2.000 euro dyrere end ham, der fik fysioterapi”, sagde Julia Noorduyn.

Forfatterne til studiet konkluderer, at fysioterapi bør være førstevalg til behandling af menisklæsioner hos midaldrende

Se studiet ”Effect of Early Surgery vs Physical Therapy on Knee Function Among Patients With Nonobstructive Meniscal Tears: The ESCAPE Randomized Clinical Trial“ i Pubmed"

Læs mere om verdenskongressen for fysioterapi på wcpt.org

Se flere nyheder fra Verdenskongressen 2019

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar