Hvilke øvelser er mest effektive til rygsmerter?

Vi ved i dag, at træning har god effekt på smerter i ryggen, men vi mangler viden om, hvilken type træning, der er den bedste. Et review viser, at pilates, motor-kontrol-øvelser, styrke- og konditionstræning har bedst effekt på smerter.
Foto: iStock

I dag anbefales fysisk træning til behandling af uspecifikke lænderygsmerter. Men der har manglet viden om, hvilke træningsformer og øvelser, der er de mest effektive.

En række forskere fra Australien og Sverige valgte derfor at foretage en systematisk litteraturgennemgang for at identificere studier, der har undersøgt effekten af forskellige former for træning på smerter, funktion, styrke, udholdenhed og medicinindtag og bruge det som udgangspunkt for en metaanalyse.

Pilates, motor-kontrol og konditionstræning

70 studier havde set på træningens effekt på smerter. Samlet set viser det sig, at det er pilates, motor-kontrol-øvelser, styrke- og konditionstræning, der har den bedste effekt.

På baggrund af 63 studier af træningseffekt på fysisk funktion konkluderer forskerne, at motor-kontrol-øvelser og styrketræning var de mest effektive træningsformer.

Kun få studier har undersøgt muskelstyrke, muskeludholdenhed og indtag af smertestillende som mål for behandlingen.

Aktiv træning virker

Det er velkendt, at træning har effekt på uspecifikke lænderygsmerter. Med det beskrevne review og metaanalyse har forfatterne fundet, at pilates og motor-kontrol-øvelser, konditions- og styrketræning har den bedste effekt smerter.

Fri adgang til artiklen

Artiklen Which specific modes of exercise training are the most effective for treating low back pain? Network meta-analysis er publiceret i British Journal of Sports Medicine (BJSM). Der er fri adgang til artikler.