Hvilke øvelser er mest effektive til rygsmerter?

I dag anbefales fysisk træning til behandling af uspecifikke lænderygsmerter. Men der har manglet viden om, hvilke træningsformer og øvelser, der er de mest effektive.
En række forskere fra Australien og Sverige valgte derfor at foretage en systematisk litteraturgennemgang for at identificere studier, der har undersøgt effekten af forskellige former for træning på smerter, funktion, styrke, udholdenhed og medicinindtag og bruge det som udgangspunkt for en metaanalyse.
Pilates, motor-kontrol og konditionstræning
70 studier havde set på træningens effekt på smerter. Samlet set viser det sig, at det er pilates, motor-kontrol-øvelser, styrke- og konditionstræning, der har den bedste effekt.
På baggrund af 63 studier af træningseffekt på fysisk funktion konkluderer forskerne, at motor-kontrol-øvelser og styrketræning var de mest effektive træningsformer.
Kun få studier har undersøgt muskelstyrke, muskeludholdenhed og indtag af smertestillende som mål for behandlingen.
Aktiv træning virker
Det er velkendt, at træning har effekt på uspecifikke lænderygsmerter. Med det beskrevne review og metaanalyse har forfatterne fundet, at pilates og motor-kontrol-øvelser, konditions- og styrketræning har den bedste effekt smerter.
Fri adgang til artiklen
Artiklen Which specific modes of exercise training are the most effective for treating low back pain? Network meta-analysis er publiceret i British Journal of Sports Medicine (BJSM). Der er fri adgang til artikler.
Metode bag artiklen
For at kunne konkludere på de mange studier på området, har forskerne valgt at anvende en indirekte sammenligning af effekten af forskellige interventioner (netværks metaanalyse). Metoden er grundigt beskrevet i artiklen i BJSM.
6 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentarRasmus Ramskov
Vi behandler mange klienter med rygsmerter, både specifikke og uspecifikke. Ofte kan der gøres meget ved hjælp af manuel behandling. Til tider er det nerver der bliver klemt hvorved smerter forsvinder når spændt muskulatur igen bliver afslappet. Til tider er udstrækning nok.
Stramt bindevæv og stramme sener spiller også ind på mange. Det ser vi især hos mange af de fodboldspiller (og crossfittere), der kommer med rygsmerter.
Men vejledning om korrekt kropsholdning, arbejdsmetode og f.eks. sovestilling er mindst lige så vigtigt. At begynde at træne en ryg, der ikke fungerer ordentligt eller bliver brugt hensigtsmæssigt er ikke altid den rette fremgangsmåde, når først problemet eller smerterne er opstået.
Men rygtræning og træning generelt er helt klart væsentligt at kigge på. Vi anbefaler alt fra yoga til vise typer af sport, bestemte øvelser med fokus på core, lænd og især balle og baglår.
Ballemuskulaturen er i det hele taget alt for undervurderet ifb. m. smerter i ryggen.
Vi har skrevet lidt forklarende om ryggens anatomi her https://godkrop.dk/rygsmerter/
Her er link til nogle af de yogaøvelser der til tider kan hjælpe, men de skal selvfølgelig udføres korrekt https://udforsksindet.dk/6-yogastillinger-til-rygsmerter/
Jeg prøver at finde en virkeligt god artikel der beskriver træning af og fordele ved at styrke ballemuskulaturen. Den var virkeligt dybdegående med meget god info og hver at tage med her.
vibekepilmark
Tak for jeres kommentar. Jeg beklager, at jeg ikke fik nævnt styrketræning i underrubrikken og i indledningen - hvilket nu er tilføjet. Jeg håber dog, at de fleste har læst videre og læst selve artiklen, der refereres til.
Med venlig hilsen Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
LeneS Skytte
Sebastian Larsson
Peter Hansen
Et ret væsentligt spørgsmål at kende svaret på, fordi der er teori og så er der virkelighed.
Tale vi om fru Olsen, som har gravet i kolonihaven og fået et "hold i ryggen, som trækker ud"?
Tale vi om, den unge rygpatient, som stadig får store onde smerter, gentagne gange til lægen, adskillige blokader, uden en MR-scanning, men flere gode røngtenbilleder?
Når jeg færdes blandt mine mange medpatienter, med problemet i bevægelseapparatet, høre jeg ofte, at fysioterapien er blevet en "henvisningsbehandling" hvor de får udleveret en brochure med øvelser, som de bliver anvist i og kan udføre derhjemme eller på holdtræning.
Kommunalt eller i praksissektoren.
Jeg har set unge mennesker, som har fået et plastikkort, 199 kr, til det lokale fitnesscenter, hvor de sidder i en romaskine, foroverbøjet og så hive af al kraft, igen og igen.
Jeg har set brochure, hvor jeg som rygpatient, §4 kronisk smertepatient, Cauda Equina Syndrom, 51 års erfaring med adskillige lumbale operationer bag mig, for diskusprolapser, skal sidde på en stol og foroverbøjet tage fat om stolebenende og hive ryggen i en bue.
Ingen har endnu kunne fortælle mig præcis, hvad målet er, for en sådan øvelse.
Se øvelse # 7 her: https://publikationer.regionh.dk/pdf/full-12364/bevaegelighedsoevelser-til-patienter-med-laenderygsmerter.pdf
Vi ved også at unge rygpatienter med udposninger, først opdages, hvis de kommer i en opretstående Vippescanner, hvor en normal liggende MR-scanner viser normale forhold.
De havner ofte på holdtræning, bla fordi, de endnu ikke juridisk er "svært handicappet".
Men det kan være de bliver det senere, desværre. Et problem? Ja, unge mennesker har vanskeligt ved at betale individuel behandling, hvis de er på sygedagpenge, kontanthjælp eller anden lav ydelse. Lidt ondt i ryggen er ikke berettiget til vederlagsfri behandling. Heller ikke ved lumbale operationer for diskusprolapser, som Ankestyrelsen har erklæret risikofrie.
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=160588
Så præcis, hvilke optræningsmetoder der er bedst, set med patienternes øjne kan være vanskelig at råde til, bare med nogle af de utallige undersøgelser der sættes i Verden.
Blev jeg klogere? Ikke det mindste.
Med venlig hilsen Dropfod & TLSO-korset resten af livet
Tim