Hypermobilitet øger risiko for ACL-skader

Generel hypermobilitet øger risikoen for korsbåndsskader især hos mænd. Der mangler konsensus om test af hypermobilitet i idrætten.
Nyt review har fundet større risiko for skader på forreste korsbånd hos mennesker med generel hypermobilitet. Foto: iStock.

Generel hypermobilitet i leddene øger risikoen for at få en korsbåndsskade (ACL) og forringer udbyttet af en ACL-rekonstruktion. Det er konklusionen på et systematisk review publiceret i British Medical Journal.

En international gruppe af forskere herunder lektor og fysioterapeut Birgit Juul-Kristensen fra Syddansk Universitet har gennemgået den aktuelle litteratur, der har set på såvel risikoen for at få korsbåndsskader, hvis man er hypermobil og hvilke operationsmetoder, der har den bedste effekt postoperativt.

Hypermobilitet øger skadesrisiko og udbytte efter operation

Man ved i dag, at generel hypermobilitet kan føre til flere ledsmerter og nedsat livskvalitet og øge risikoen for at få en knæskade. Men man har indtil nu ikke vidst, om den øgede risiko for skader fører til flere skader i korsbåndene (ACL) og man ved heller ikke, hvilke operationsmetoder, der giver det bedste behandlingsresultat.

Forskerne har i forbindelse med reviewet identificeret 22 studier, der har undersøgt risikofaktorer ved generel hypermobilitet og risikoen for at få en korsbåndsskade.

Gennemgangen viser at der er en klar tendens til, at hypermobilitet hos mænd øger risikoen for ACL-skader, mens denne sammenhæng ikke er helt så klar hos kvinder. Desuden er der større grad af løshed knæet hos patienter, der er hypermobile og forringet udbytte efter operationen.

Valg af operationsmetode

Reviewet viser desuden, at operation med graft fra patellasene er at foretrække frem for tilsvarende fra hasemusklerne.

Forskergruppen tager forbehold for resultaterne, da de studier der indgår er meget forskellige og der generelt mangler konsensus om, hvordan generel hypermobilitet defineres.
Forskerne lægger op til, at der arbejdes for at få konsensus om, hvordan man tester for hypermobilitet hos idrætsudøvere.

Læs artiklen ”Generalised joint hypermobility increases ACL injury risk and is associated with inferior outcome after ACL reconstruction: a systematic review"