Kræver forhandling med FritValgService

En række organisationer skriver nu til sundhedsministeren med krav om forhandlinger om betingelserne for frit valg af genoptræning.
Foto: iStock

Da loven om frit valg af genoptræning efter 7 dage blev vedtaget, var det med lovning om, at vilkårene skulle forhandles. Sådan er det ikke gået. Det får nu Danske Fysioterapeuter og en række andre organisationer – herunder Ergoterapeuterne – til at sætte hælene i og stoppe samarbejdet.

”SKI ønsker at trække på vores faglige ekspertise, men uden at vi får indflydelse på den endelige udformning eller prisfastsættelse. Det er uholdbart,” siger Tina Lambrecht.

Derfor er organisationerne nu gået sammen om at skrive til den nye sundhedsminister og gøre klart, at man ønsker forhandlingsret. Afsenderne af brevet Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen, Sundhed Danmark, Dansk Erhverv og Dansk Psykologforening.

Basalt niveau uden forhandling

Tidligere på året blev vilkårene for basal genoptræning meldt ud. Her har blandt andre Danske Fysioterapeuter bidraget med forslag til, hvordan man kunne sikre kvalitet i ydelserne og rimelige vilkår for dem, der byder ind. Der var dog meget begrænset lydhørhed hos SKI.

”Vi har været med, fordi vi meget gerne vil sikre både kvaliteten til gavn for borgere og patienter og rimelige vilkår for de fysioterapeuter, der skal løse opgaverne,” siger Tina Lambrecht og fortsætter:

”Men vi har simpelthen fået nok af at levere gratis arbejdskraft. Både vores medlemmer og borgere og patienter har krav på en fornuftig aftale.”

Slut med hjælp

Danske Fysioterapeuter opfordrer samtidig alle medlemmer til ikke at indgå i FritValgServices arbejde med at beskrive ydelserne på specialiseret og avanceret niveau.

Den enkelte privatpraktiserende kan fortsat tilbyde sig som udbyder til de rammer og priser, som FritValgService har tilbudt.

”Det her skal jo ikke gå ud over borgerne og deres rettigheder. Det handler kun om, at vi ikke skal hjælpe FritValgService med at beskrive de enkelte ydelser uden at få indflydelse, siger Tina Lambrecht.