Nej til verdenskongres i Dubai

Der er ingen respekt for hverken menneskerettigheder eller faglige rettigheder i Dubai. Derfor vil Danske Fysioterapeuter ikke deltage i verdenskongressen – og opfordrer alle danske fysioterapeuter til at blive væk.

Ingen danske fysioterapeuter bør tage med, når WCPT – verdensorganisationen af fysioterapeuter – holder verdenskongres i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater (UAE) i 2021. Det har Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse enstemmigt vedtaget på sit seneste møde.

Konkret betyder beslutningen, at Danske Fysioterapeuter ikke sender en delegation til Dubai – og hovedbestyrelsen opfordrer kraftigt alle danske fysioterapeuter til at blive væk.

”Vi kan ikke etisk stå inde for, at vi som fysioterapeuter mødes i et land, hvor faglige organisationer er ulovlige og basale menneskerettigheder krænkes dagligt,” siger formand Tina Lambrecht.

UAE har mødt kritik fra en lang række organisationer – herunder den internationale organisation for fagforbund (ITUC) – både for behandlingen af sin egen befolkning og for brugen af migrant-arbejdere på slavelignende vilkår.

Englændere deltager ikke

De engelske fysioterapeuter har vedtaget ikke at sende en delegation til mødet i Dubai, mens en række land, herunder USA, Norge og Sverige, stadig overvejer.

”Det er jo noget, hvert land må gøre op med sig selv, men efter min bedste overbevisning er det simpelthen ikke i tråd med hverken WCPTs egne etiske retningslinjer eller den grundlæggende holdning til andre mennesker, vi har som fysioterapeuter,” siger Tina Lambrecht.

En lang række organisationer og virksomheder er kritiske overfor Dubai. Tidligere i år meldte FCK ud, at de dropper træningslejre i landet fremover.

I efteråret besluttede de ansatte på et engelsk universitet, at de vil boycotte et nyt campus i Dubai.

Velkendt synspunkt

Danske Fysioterapeuter har sammen med andre – primært nordiske – lande forsøgt at få en diskussion internt i WCPT om valget af Dubai som mødested.

”Vi har selvfølgelig først prøvet at få WCPT til at ændre beslutningen. Derfor bør vores valg om ikke at deltage heller ikke overraske nogen internt i WCPT,” siger Tina Lambrecht.

Hun håber, at sagen vil få WCPT's ledelse til at reflektere over fremtidige placeringer af verdenskongressen.

”Verdenskongressen er en vigtig institution, hvor vi mødes som profession og lærer af hinanden både fagligt og organisatorisk. Men det skal foregå et sted, vi alle sammen kan stå inde for, og hvor alle kan deltage uden frygt for egen sikkerhed,” siger Tina Lambrecht.