Nej til verdenskongres i Dubai

Der er ingen respekt for hverken menneskerettigheder eller faglige rettigheder i Dubai. Derfor vil Danske Fysioterapeuter ikke deltage i verdenskongressen – og opfordrer alle danske fysioterapeuter til at blive væk.

Ingen danske fysioterapeuter bør tage med, når WCPT – verdensorganisationen af fysioterapeuter – holder verdenskongres i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater (UAE) i 2021. Det har Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse enstemmigt vedtaget på sit seneste møde.

Konkret betyder beslutningen, at Danske Fysioterapeuter ikke sender en delegation til Dubai – og hovedbestyrelsen opfordrer kraftigt alle danske fysioterapeuter til at blive væk.

”Vi kan ikke etisk stå inde for, at vi som fysioterapeuter mødes i et land, hvor faglige organisationer er ulovlige og basale menneskerettigheder krænkes dagligt,” siger formand Tina Lambrecht.

UAE har mødt kritik fra en lang række organisationer – herunder den internationale organisation for fagforbund (ITUC) – både for behandlingen af sin egen befolkning og for brugen af migrant-arbejdere på slavelignende vilkår.

Englændere deltager ikke

De engelske fysioterapeuter har vedtaget ikke at sende en delegation til mødet i Dubai, mens en række land, herunder USA, Norge og Sverige, stadig overvejer.

”Det er jo noget, hvert land må gøre op med sig selv, men efter min bedste overbevisning er det simpelthen ikke i tråd med hverken WCPTs egne etiske retningslinjer eller den grundlæggende holdning til andre mennesker, vi har som fysioterapeuter,” siger Tina Lambrecht.

En lang række organisationer og virksomheder er kritiske overfor Dubai. Tidligere i år meldte FCK ud, at de dropper træningslejre i landet fremover.

I efteråret besluttede de ansatte på et engelsk universitet, at de vil boycotte et nyt campus i Dubai.

Velkendt synspunkt

Danske Fysioterapeuter har sammen med andre – primært nordiske – lande forsøgt at få en diskussion internt i WCPT om valget af Dubai som mødested.

”Vi har selvfølgelig først prøvet at få WCPT til at ændre beslutningen. Derfor bør vores valg om ikke at deltage heller ikke overraske nogen internt i WCPT,” siger Tina Lambrecht.

Hun håber, at sagen vil få WCPT's ledelse til at reflektere over fremtidige placeringer af verdenskongressen.

”Verdenskongressen er en vigtig institution, hvor vi mødes som profession og lærer af hinanden både fagligt og organisatorisk. Men det skal foregå et sted, vi alle sammen kan stå inde for, og hvor alle kan deltage uden frygt for egen sikkerhed,” siger Tina Lambrecht.

Del eller udskriv siden
 • Helle Bønnelykke

  Jeg er dybt uenig. Mener min fagforening virkelig ... hvis ikke man er ligesom "os" og har vores" standarder" … så bliver man bare væk?
  Jeg har da aldrig hørt om, at man kan påvirke udvikling ved at lukke øjnene og blive hjemme. Der er virkelig mange steder i verden, hvor danske fysioterapeuter så heller ikke burde være til stede.
  Nå Mellemøsten …. I må bare sejle jeres egen sø. Vi bliver åbenbart hjemme.
 • Tina Lambrecht, formand

  Kære Andreas

  Tak for nogle gode spørgsmål. Du har helt ret i, at der er mange lande, der har et problematisk forhold til arbejdstager- og/eller menneskerettigheder. Vi har ikke en liste – og vi har heller ikke tænkt os at lave en. Det er en konkret vurdering fra gang til gang.

  Når vi først har forsøgt at få en diskussion af valget af Dubai internt i WCPT og nu enstemmigt i Hovedbestyrelsen har truffet beslutningen om at blive væk, så skyldes det især to forhold:

  1) Vi er en faglig organisation. Der er ikke ret til faglig organisering i Dubai.

  2) Dubai respekterer ikke basale mennerettigheder. Konkret er det for eksempel ulovligt at være homoseksuel.

  I forhold til henvisningerne i nyheden kunne man have valgt mange andre. For eksempel Udenrigsministeriets rejsevejledning:

  http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/forenede-arabiske-emirater/

  Eller Human Rights Watch:

  https://www.hrw.org/world-report/2019/country-chapters/united-arab-emirates

  Vores kritik af valget af værtsland er ikke noget, vi står alene med. Som nævnt i artiklen er det en diskussion, der også kører i en række andre lande.

  Det er i øvrigt min personlige vurdering, at det gør mindst ligeså meget for at skabe bedre forhold, når UAE oplever, at organisationer siger fra, som det ville gøre at deltage.

  Venlig hilsen
  Tina Lambrecht, formand
 • Allan Tange Madsen

  Det er og bliver et diktatur!
  Lad os også boycutte VM 2022 i Qatar!
 • Andreas Bjerregaard

  Hmmm? Er det ITUC anbefalinger at boycut verdenskonferencer i mellemoesten?

  Det vidst heller ikke to mest kilde kritiske argumenter i har fundet frem. Foerst at sidestille en International Verdenskongres med FCK aflysning af en traeningslejr i Dubai efter pres fra klubbens fans. Dernaest at refererer til en artikel i The Telegraf om boycut af undervisningsmateriale og undervisning blandt en raekke undervisere midt i en politisk krise mellem UK og UAE (en opfordring der ikke blev anbefalet af den engelsk undervisningsminister). De fleste stoerre universiteter lever af at have satellit universiteter rundt om i verden, ogsaa i mellemoesten, saa jeg vil mene at det er ret ufaglig begrundelse af boycut af verdenskongressen, samt opfordring til at alle fysioterapeuter boer boycut den.

  Hvad med at bruge sin politiske indflydelse til skabe bedre forhold end at blive vaek?

  Jeg vil ogsaa gerne vide om Danske Fysioterapeuter har udarbejdet en liste med lande hvor det ikke anbefales at tage til konferencer eller kurser i og om man ogsaa kan finde paa at boycut naeste konference hvis det bliver et land man i bestyrelsen ikke er glad for?

  Med venlig hilsen

  Andreas
  Fysioterapeut i mellemoesten
 • Mathias Ø. Helledie

  Jeg er glad for den klare udmelding og mener den sender et vigtigt signal om hvad vores fagforening står for.
 • Karin Jensen

  Sikke noget fis. Sydafrika var ok?! Man ændrer ikke tilstande ved at blive væk. Glad for at jeg meldte mig ud af fagforeningen.
 • Glyn Cullen

  Helt enig . Godt gået !
 • Susanne Meldgaard

  👍👍👍
 • Susanne Meldgaard

  👍👍👍
 • Britta

  Jeg er stolt over at have en tydelig fagforening, der sætter handling bag visioner
Se flere
Indsend kommentar