Palmeblade, urter og kinesisk medicin

I mange lande vælger patienterne at blive behandlet af medicinmænd eller efter gamle medicinske traditioner sideløbende med at få fysioterapi. En session på verdenskongressen havde fokus på, hvordan man integrerer århundreders medicinske traditioner med den evidensbaserede vesterlandske tilgang til behandling.
Fra venstre: Johanne Eliacin, Haiti, Kerry Fung, Hong Kong, Jessica Shiraku, Kenya og Tony Chang fra Suriname.

Den kenyanske fysioterapeut Jessica Shirako behandlede en patient med komplicerede rygproblemer og mange smerter.

”Pludselig var patienten væk, og jeg så ham først en måned senere. Han havde været hos en medicinmand, der havde helbredt ham. Og det blev jeg oprigtigt glad for på patientens vegne”.

Jessica Shirako er forsker og leder af fysioterapi- og rehabiliteringsafdelingen på Nairobi Hospital. Hun har 20 års erfaring som fysioterapeut og ved, at de fleste kenyanere, vælger den urgamle traditionelle medicinske behandling ud over den, de får tilbudt på sygehuset.

Uden accept af patientens valg risikerer hun, at patienten vælger at holde sine besøg hos medicinmanden for sig selv. Ofte behandles patienterne med varme palmeblade og udtræk af urter, behandlinger som de fleste kenyaner anser for virkningsfulde. I Kenya spiller familien en stor rolle, og viden om de gamle traditionelle behandlingsmetoder går i arv fra generation til generation. I hver familie er der således en person, ofte mand, der er familiens rådgiver, når det handler om sygdom.

”I Kenya er anbefalingen, at vi lader de to tilgange til behandling eksistere side om side, og det har ført til større åbenhed og bedre behandlinger af patienterne. Jeg råder aldrig patienterne til at gå til medicinmand, men hvis de gør, så accepterer jeg det, spørger ind til, hvordan behandlingen virker og støtter patienten i sine valg. Og så gør jeg som fysioterapeut meget for at fortælle patienten, hvorfor jeg behandler, som jeg gør, så de forstår, at min behandling bygger på solid viden og måske gradvis kommer til at acceptere”, siger Jessica Shirako.

Jordskælv er djævlens værk

Da jordskælvet ramte Haiti i 2007 var Johanne Eliacin lige startet som nyuddannet i sit første job som fysioterapeut. Da sygdom og ulykke i Haiti anses for at være en straf, søgte mange tilskadekomne hjælp hos lokale voodoo specialister eller profeter.

Brækkede ben blev behandlet med mandelblade og olier, en behandling som var skyld i invalidering og flere dødsfald.

”I Haiti tror vi på voodoo, medicinmænd og profeter, og det kan vi som fysioterapeuter ikke lave om på. For at hjælpe patienterne, skal vi tage det bedste af de to verdener. På den måde sikrer vi, at patienterne også kommer til os og på den måde undgår unødige komplikationer”, siger Johanne Eliacin.

Kinesisk kontra vesterlandsk akupunktur

Kerry Fung er fysioterapeut, og kinesisk og vesterlandsk akupunktør. Han bor og praktiserer i Hong Kong. I sine unge år og under fysioterapeutuddannelsen var han indædt modstander af den kinesiske medicin og akupunktur, som han ikke anså for at være videnskabelig funderet.

Men da han begyndte at få patienter, der ikke havde samme holdning til den traditionelle tilgang, valgte han at begynde at studere filosofien bag den kinesiske medicin og akupunktur.

”Jeg har valgt at være ydmyg og være rummelig overfor den viden og filosofi, der ligger bag kinesisk medicin. Fysioterapeutstuderende i Hong Kong undervises i både vesterlandsk og kinesisk akupunktur på grunduddannelsen og det samme gør lægerne”, siger Kerry Fung.

Respekt for patienterne

Tony Chang kommer fra Suriname, der ligger i den nordlige del af Sydamerika. Han er fysioterapeut med en ph.d.-grad. Der er flere religioner i Suriname, der alle har betydning for befolkningens tilgang til behandling af sygdom. Desuden er befolkningen præget af århundreders medicinske traditioner.

”Alle har ret til at tage ansvar for egen sundhed, hvis patienter ønsker at søge en mere alternativ behandling, er det i orden. Vi skal signalere overfor patienten: ”hvis du bliver rask, så er vi glade, men hvis du har brug for mig, så er jeg der for dig”, siger Tony Chang, der understreger, at man i Suriname respekterer hinanden, andres tro og andres overbevisningen.

Patienter i hele verden søger alternative behandlinger

Tilhørerne gav udtryk for, at det var en stor oplevelse at opleve de fire fysioterapeuter i sessionen var i stand til at omfavne den gamle traditionelle tilgang med den vesterlandske, og det var noget, alle kunne lære noget af.

Respekt, god kommunikation og et åbent sind er dyder, som de fire fysioterapeuter i denne session fremhævede som nogle af de vigtigste egenskaber for en fysioterapeut. At tage udgangspunkt i patientens ønsker og præferencer var noget, som disse fire fysioterapeuter er eksperter i.

De fire oplægsholdere viste, at det var muligt at møde en patient med en helt anden overbevisning end den evidensbaserede, så han føler sig respekteret og forstået, uden at man som fysioterapeut går på kompromis med sine værdier.

Se flere nyheder fra Verdenskongressen 2019

Del eller udskriv artiklen
0 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar