Sport og let til moderat husarbejde er godt for ryggen

Fysisk aktive mennesker lider ikke i samme grad som andre af kroniske problemer med ryggen. Det viser en stor befolkningsundersøgelse, der også fandt, at hårdt husarbejde og hårdt fysisk arbejde generelt er forbundet med større risiko for kroniske rygproblemer.
Gulvvask, støvsugning og hårdt havearbejde øger risiko for rygproblemer. Foto: iStock

Et fysisk aktivt liv og hård træning øger ikke risikoen for kroniske rygproblemer. Tværtimod. Jo hårdere, der trænes, jo mindre er risikoen. Det er der måske ikke så meget nyt i.

Men nyt er det, at der skal over 300 minutters moderat fysisk aktivitet om ugen til for at nedbringe risikoen for kroniske rygproblemer markant. Det viser en undersøgelse baseret på data fra en befolkningsundersøgelse i England og Skotland.

Der indgik 60.134 voksne over 16 år i undersøgelsen. Kroniske rygproblemer blev defineret bredt, som nakke- og rygsmerter, eller andre problemer med ryggen, scolioser, diskus-problemer, lumbago, inflammation, spondylitis og spondylosis.

Formålet med studiet var at finde sammenhængen mellem fysisk aktivitet og hyppigheden af ryggener. Desuden ønskede forskerne at se på specifikke typer af fysisk aktivitet: gang, havearbejde, sport/træning, cykling, fodbold/rugby, løb/jogging, fysisk arbejde og husarbejde.

Hårdt husarbejde giver rygproblemer

I studiet fandt man, at let til moderat husarbejde nedsætter risikoen for gener i ryggen, men hårdt husarbejde som gulvvask øger risikoen for ryggener. Også hårdt fysisk arbejde øger risikoen for rygproblemer. Hårdt havearbejde er forbundet med flere rygproblemer, mens lettere havearbejde fører til færre gener.

Der er få studier, der har undersøgt, om gang som aktivitet kan nedbringe rygsmerter. Det har man undersøgt i dette studie og fundet, at gang nedsætter risikoen for ryggener.

Også mennesker med overvægt og ældre får færre rygproblemer ved at træne.

Sport og rygproblemer

Hård sport fører ikke til øget forekomst af rygproblemer.  Dem, der dyrker fodbold, rugby, cykling flere gange om ugen, nedsætter risiko for rygproblemer, mens en begrænset mængde træning en gang om ugen øger risikoen for lænderygbesvær.

Gratis adgang til artikel om undersøgelsen

Der er gratis adgang til artiklen”Physical activity and chronic back conditions: A population-based pooled study of 60,134 adults”.

Læs om undersøgelsen af rygproblemer på ScienceDirect 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar