Træning mindsker fedtvæv i hjertet hos overvægtige

Træning mindsker ikke kun abdominalfedtet, men også fedtvævet i hjertet hos overvægtige og kan dermed være med til at reducere risikoen for hjertesygdom. Det viser et studie fra Rigshospitalet.
Foto: iStock.

Styrke- og konditionstræning kan reducere mængden af fedtvæv i hjertet hos overvægtige og dermed forebygge hjerte-kar-sygdomme. Det viser et RCT-studie fra Rigshospitalet i København.

Her har en gruppe forskere undersøgt, om inaktive overvægtige med for meget abdominal fedtvæv, kunne reducere fedtvævet i epikardiet og perikardiet ved at træne enten styrke eller kondition i 45 minutter tre gange om ugen i 12 uger.

39 raske, inaktive og overvægtige deltagere blev opdelt i tre grupper. Den ene gruppe konditionstrænede og den anden styrketrænede, den sidste gruppe fungerede som kontrolgruppe og trænede ikke.

God effekt af træning

Studiet, der er et af de første af sin art, viser, at fedtvævet i epikardiet hos dem, der konditionstrænede, blev reduceret med 32 % og hos styrketræningsgruppen var reduktionen på 24 % i forhold til dem, der ikke trænede. Det var udelukkende styrketræningsgruppen, der med træningen, fik reduceret fedtvævet i perikardiet.

Læge, ph.d.-studerende Regitse Højgaard Christensen, der er en af forskerne bag studiet, glæder sig over, at begge træningsinterventioner har effekt.

”Det betyder, at personer med specifikke træningspræferencer, eller som af fysiske årsager kun kan udføre bestemte former for træning, alligevel kan reducere hjertefedt og derved formentlig reducere risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme”, siger hun til Hjerteforeningens Fagnet.

Der indgik ikke kostændringer i studiet, hvilket ifølge Regitse Højgaard Christensen ville betyde en yderligere reduktion af fedtvævet i hjertet.

Studiet er publiceret i JAMA Cardiology

Find studiet på Jama Cardiologys netsider 

Læs beskrivelsen af studiet i Hjerteforeningens Fagnet 

Effect of Aerobic and Resistance Exercise on Cardiac Adipose TissuesSecondary Analyses From a Randomized Clinical Trial, JAMA Cardiol. 2019;4(8):778-787.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar