Nyuddannede vil gerne arbejde

I sit nye udspil ”Danmark kan mere 1” lægger regeringen op til en række ændringer. En af dem er, at nyuddannede fremover skal have markant mindre i dagpenge.
Det ærgrer Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht.
”Det er intet vores nyuddannede hellere vil end at finde et arbejde. De søger og søger – og tager alle de vikariater, de kan få. Jeg kan simpelthen ikke se det rimelige i, at de skal straffes, fordi det tager tid at finde arbejde,” siger hun.
I dag kan man som nyuddannet få 13.815 kroner i dagpenge om måneden før skat. Hvis regeringen kommer igennem med sit forslag, så vil nyuddannede, der ikke har børn, fremover kun få 9.500 kroner før skat.
Rammer fysioterapeuter hårdt
Mens fysioterapeuter generelt har en lidt lavere ledighed end gennemsnittet, så er der relativt høj ledighed for nyuddannede fysioterapeuter. Det skyldes især, at der uddannes mange. Hvert år kommer der cirka 600 flere fysioterapeuter ud på arbejdsmarkedet, end der forlader det.
Dimittendernes ledighed er da også koncentreret lige efter, de bliver færdiguddannede og falder derefter drastisk i løbet af nogle måneder.
”Alle, der har talt med vores dimittender, ved, hvor optagede de er af at finde arbejde og hvor tungt det er at være ledig. Der er ikke noget, de hellere vil end at komme i arbejde,” siger Tina Lambrecht.
Skabe værdi
Regeringen lagde i sin fremlæggelse op til, at den lavere sats skal få nyuddannede til at søge mere aktivt og tage det, de kan få.
"Måske man ikke kan få drømmejobbet med det samme. Men det er ikke det afgørende. Det er at skabe værdi," siger Mette Frederiksen på pressemødet.
Men det er en falsk modsætning, mener Tina Lambrecht.
”Bare lige for at skære det ud i pap: Der er absolut ikke noget galt med ufaglært arbejde – men det er spild af en fysioterapeutisk uddannelse, som samfundet har betalt. Derfor giver det også mening, at dimittender søger stillinger, hvor de kan bruge deres uddannelse,” siger hun og fortsætter:
”Vores dimittender søger i forvejen alt, der er relevant. Det er klart, at jo længere tid man ikke finder arbejde, jo bredere må man søge, men at sige til folk, der lige har færdiggjort en uddannelse, at det er bedre at de får ufaglært arbejde end at de bruger to måneder på at finde et job, hvor de kan bruge deres særlige kompetencer, er simpelthen ikke i orden.”
Siger fra i fællesskab
Mens Fagbevægelsens Hovedorganisation er positive overfor ændringerne, så har Akademikerne, som Danske Fysioterapeuter er medlem af, sagt klart fra overfor forslaget om lavere dagpenge til nyuddannede.
Som akademikernes formand Lars Quistgaard udtrykte det:
"Regeringen får ikke dagpengesystemet ud af sin krise, ved at tage fra nogle grupper og give til andre. Hvis socialdemokraterne sender regningen for politikernes nedskæringer til de nyuddannede, risikerer vi, at dem der skal betale for dagpengesystemet i fremtiden, aldrig melder sig ind. Vi har brug for reelle investeringer, ikke kortsigtede hovsa-løsninger”
Højere dagpenge for erfarne
Regeringens udspil lægger også op til, at mennesker med mindst 4 år i arbejde og som medlemmer af en a-kasse, skal have en højere sats, hvis de bliver ledige.
Det er et klart skridt fremad, mener Tina Lambrecht, der peger på, at dagpengene er blevet udhulet i mange år.
”Vi har set en tendens, hvor det betyder en stadig større nedgang i indtægt, hvis man bliver fyret. Så det er dybt fornuftigt at hæve dagpengene. Men det er urimeligt, at det skal ske på bekostning af de nyuddannede, der i forvejen har en lavere sats.”