Specialiseret fysioterapi med olympisk potentiale

Det seneste år er der godkendt 50 nye fysioterapeuter under specialiseringsordningen. Du kan blive den næste. Læs her mere om mulighederne og bliv klogere på, hvordan Anja Greve bruger sin specialisering, når hun behandler og tester spillerne på det det danske herrer håndboldlandshold.
Anja David Greve har specialiseret sig i sportsfysioterapi og gjort karriere inden for området, blandt andet som fysioterapeut for det danske håndboldherrelandshold.

Specialiseringsordningen er din mulighed for at få papir på dine specialistkompetencer inden for ét af de 10 fysioterapeutiske specialer.

Med specialiseringen følger en titel som enten certificeret kliniker eller specialist,  som du kan bruge i dit arbejde som fysioterapeut og som afsæt for yderligere udvikling af din karriere.

Verdensmester og OL medaljevinder med speciale i sportsfysioterapi

Èn af de fysioterapeuter, som er blevet godkendt under specialiseringsordningen, er Anja David Greve, som både er indehaver af klinikken ADG Fysioterapi i Odense og fysioterapeut for det danske håndboldherrelandshold.

Anja er certificeret kliniker i sportsfysioterapi og har bl.a. taget eksamen i sportsfysioterapi under Dansk Selskab for Sportsfysioterapi. En uddannelse, som har udstyret hende med en række specialistkompetencer til behandling af sportsskader. Anja fortæller således:

”Som nyuddannet fysioterapeut kunne jeg mærke, at jeg gerne ville specialisere mig og blive bedre til at behandle idrætsskader. Derfor tog jeg hele pakken med alt om ankler, hofte, knæ osv. Når man tager grunduddannelsen, bliver man lidt god til mange ting. Men man bliver aldrig rigtig god inden for bestemte områder eller nicher af fysioterapien. Derfor valgte jeg at efteruddanne mig med hele kursusrækken under sportsfysioterapi, del A eksamen, som udbydes af Dansk Selskab for Sportsfysioterapi”.

Anja Greve peger samtidig på, at specialiseringen har gjort hende skarpere til at vurdere, hvilke problemstillinger hun har styr på og hvilke hun overlader til andre specialister og evt. andre faggrupper:

”Kurserne har gjort at jeg er blevet meget bedre til at gå ind og vurdere og teste skader. Jeg føler på den måde, at jeg har fået en langt større grundighed i mit arbejde. Som specialiseret fysioterapeut har jeg også et meget bedre indblik og forståelse af, hvad jeg er rigtig god til, men samtidig også blevet bedre til at forholde mig til områder eller typer af skader, hvor jeg har brug for at involvere andre specialister, som fx kiropraktorer eller læger. Jeg synes samtidig, at jeg i min specialisering er blevet dygtigere til at udrede ting. Generelt giver det mig en stor sikkerhed for at skelne i mellem, hvad jeg kan og hvad jeg ikke kan behandle”.

Anja slutter ydmygt af:

”Som sportsfysioterapeut er jeg hammer god til sportsskader, men omvendt så er der mange andre grene af fysioterapien, hvor jeg slet ikke ville føle mig sikker. Derfor er det også vigtigt, at der er fysioterapeuter, som specialiserer sig inden for alle specialer”.

Anja er netop nu på vej til Tokyo og de olympiske lege, hvor hun sammen med de danske håndboldherrer skal forsvare guldet fra OL i Rio i 2016. Og uden, at hun nok selv kan tage hele æren, så blev hun verdensmester ved håndbold VM på hjemmebane i 2019 og igen ved mesterskaberne i januar i år. Samtidig kan hun bryste sig af at være en del af staben omkring Odense Håndbolds bedste damehold. Holdet gjorde denne sæson rent bord ved at vinde både det danske mesterskaber og tage pokaltitlen.

Næste frist for ansøgninger til specialiseringsordningen er 1. september

Du behøver ikke nødvendigvis have ambitioner om at komme til OL eller blive verdensmester. Som Anja Greve nævner, er der mange veje til at blive specialiseret. Det vigtigste er, at du er bevidst om dine kvaliteter og har ambitioner på egne og fagets vegne.

Der er frist for, søge om godkendelse som enten specialist eller certificeret kliniker, to gange årligt. Næste frist er den 1. september 2021. Så hvis man har tid til overs i sin sommerferie og ellers opfylder kriterierne for at søge, så er der mulighed for at erhverve en godkendelse under specialiseringsordningen inden årets udgang.

Del eller udskriv siden
5 kommentarer