Sundhedsstyrelsen: Nyt om vaccinationer

Astra Zenecas vaccine er taget ud af brug. Sundhedsstyrelsen har nu meldt ud om den fortsatte vaccination – og hvordan det vil påvirke ansatte i sundhedsvæsnet.

Der har været tvivl om, hvad det vil betyde for vaccineudrulningen at Astra Zenecas vaccine mod covid-19 er taget ud af det danske vaccinationsprogram på grund af risiko for blandt andet blodpropper. Sundhedsstyrelsen har i dag meldt ud, hvordan den videre proces bliver.

Aflyser vaccinationer

Planlagte vaccinationer med Astra Zenecas vaccine bliver aflyst. Det betyder, at hvis man havde en tid til at blive vaccineret med den, så er det forløb nu annulleret.

Andet stik

Alle dem, der har nået at få første stik med Astra Zenecas vaccine, vil blive tilbudt at få andet stik med en anden mRNA-vaccine 12 uger efter deres første stik. Med dette andet stik er de færdig-vaccinerede. Man skal altså ikke starte helt forfra. Der vil komme en særskilt invitation i E-boks til dette.

Ikke vaccinerede

Udgangspunktet for den nye vaccinationsplan er, at der vaccineres efter alder. For ikke vaccinerede fysioterapeuter betyder de nye regler, at det kun er dem, der arbejder med meget udsatte borgere/patienter i et lokalområde, hvor der er høj smitte og lav dækningsgrad af vaccine eller arbejder med patienter, der er smittede eller mistænkt for at være det, der vil få tilbudt vaccination før deres aldersbestemte plads i køen.

Grundlaget for den nye plan er, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at epidemisituationen i Danmark er god. Forudsætningen for planen for genåbning er, at de ældre vaccineres først. Samtidig er der på nuværende tidspunkt vaccineret så mange i sundhedsvæsen og ældrepleje, at den akutte risiko for, at smitte vil overbelaste sundhedssystemet, ikke længere er aktuel.

Sundhedspersonale bør vaccineres

Hos Danske Fysioterapeuter ærgrer formand Tina Lambrecht sig over forløbet:

”Det er rigtig uheldigt, at en gruppe fysioterapeuter, der allerede har ansøgt om vaccination, nu ikke får den. Processen med indmelding til Statens Serum Institut har ikke været smuk - og heller ikke, at vi har skulle vente så længe på at vide, hvad der ville ske efter Astra Zenecas vaccine blev taget ud af vaccinationsprogrammet,” siger hun.

Samtidig understreger Tina Lambrecht, at risikoen for både ansatte og patienter i sundhedsvæsnet allerede er nedbragt betragteligt.'

”Rigtig mange fysioterapeuter er vaccineret nu og med fortsat brug af afstand og værnemidler, så er der meget begrænset risiko for smittespredning.”

Hun glæder sig samtidig over, at der er fundet en løsning for dem, der har modtaget første stik med Astra Zenecas vaccine.

”Det ville være ærgerligt, hvis den gruppe også skulle starte forfra, så jeg er glad for, at der er fundet en løsning, så vi undgår det.”

Læs seneste nyt om vaccination af fysioterapeuter mod covid-19