Atleterne blev hørt ved verdenskongres i sportsfysioterapi
Om kongressen
World Congress of Sports Physical Therapy blev arrangeret af International Federation of Sports Physical Therapy og Dansk Selskab for Sportsfysioterapi.
Det videnskabelige udvalg ved WSPT 2022 bestod af:
Formand professor Kristian Thorborg, ph.d. Julie Sandell Jacobsen, ph.d. Heidi Klakk, professor Michael Rathleff og professor Thomas Bandholm.
Den næste verdenskongres i sportsfysioterapi afholdes i 2024 i Oslo.
Hør interviews med atleter
Du kan finde interview med Mikkel Hansen, Anne Marie Rindom, David Bruton, FC Prostata, Helen Umeh, David Porcher og Adaora Elonu, som optrådte via video på verdenskongressen, på DSSF's YouTube kanal.
"I skal være de voksne, når det skal besluttes, om en spiller er klar til kamp. For vi vil altid spille alle kampe, vi kan ikke sige nej." Sådan lød opråbet fra håndboldspiller Mikkel Hansen, som optrådte via video på verdenskongressen i sportsfysioterapi i Nyborg den 26. - 27. august. Tilhørerne var 475 fysioterapeuter fra hele verden, som var samlet i to dage for at blive klogere på idrætsskader, forebyggelse og rehabilitering.
Det er første gang, kongressen bliver afholdt i Danmark, og værten, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi (DSSF), har indført flere nye tiltag. Blandt andet har arrangørerne valgt at give sportsudøverne mere plads i programmet. Atleternes stemmer var med i form af live-interviews på scenen og videoindslag.
"Vi har prioriteret atleternes stemme højt, fordi det er vigtigt for at øge patientinddragelsen og den fælles beslutningstagen i behandlingen", siger Lars Damsbo, formand for DSSF.
Fysioterapeuten skal hjælpe atleten med at sige fra
Lisa Kjær Gjessing, verdensmester i para-taekwondo, fortalte om sine oplevelser med skader som følge af overtræning. Hun har ligesom Mikkel Hansen gode erfaringer med, at fysioterapeuten blander sig.
"Træneren vil gerne teste formen op til en konkurrence, men det kan give overbelastningsskader. I den slags situationer har jeg fået god hjælp, når fysioterapeuten går i dialog med træneren, så jeg ikke selv skal tage kampen,” siger Lisa Kjær Gjessing.
Det videnskabelige program ved kongressen var krydret med sportslige indslag såsom beachvolley, mountainbike, yoga og badning. De fysiske aktiviteter i middagspausen var et nyt tiltag og et højdepunkt på kongressen, hvor næsten alle deltagerne selv er sportsfolk. Foto: Mike Haugaard Nielsen
Ligelig kønsfordeling
Arrangørerne havde desuden valgt at sætte fokus på kønsbalance, hvilket betød, at der var ligelig fordeling af kvinder og mænd blandt oplægsholdere og medlemmer i udvalg og paneler.
”Det er et vigtigt fokus for både DSSF og den internationale forening, IFSPT (International Federation of Sports Physical Therapy)”, fortæller Lars Damsbo og fortsætter:
”Det har ikke været svært at sikre den ligelige fordeling, for der er masser af dygtige forskere af begge køn indenfor sportsfysioterapi.”
Danske prisvindere
Tre danskere vandt priser ved verdenskongressen. Henrik Riel, fysioterapeut og postdoc ved Aalborg Universitet, vandt foredragskonkurrencen. Derudover vandt Thomas Sørensen og Søren Lau Storm Sørensen begge en pris for bedste infografik.
Henrik Riel, fysioterapeut og postdoc ved Aalborg Universitet, vandt foredragskonkurrencen med sit abstract: Corticosteroid injection plus exercise versus exercise, beyond advice and heel cup for patients with plantar fasciopathy: a randomised trial. Prisen blev overrakt af Professor Thomas Bandholm og fysioterapeut, ph.d. Julie Sandell Jakobsen. Foto: Christina Ramos Stavngaard.