Atleterne blev hørt ved verdenskongres i sportsfysioterapi

Dansk Selskab for Sportsfysioterapi var vært for den fjerde verdenskongres for sportsfysioterapi i Nyborg. Her var atleternes stemme en vigtig del af programmet.
Para-taekwondo udøver Lisa Kjær Gjessing og triatlet Daniel Bækkegaard bliver interviewet på scenen af fysioterapeut, Dr Karen Litzy fra USA ved Verdenskongressen i Nyborg.

"I skal være de voksne, når det skal besluttes, om en spiller er klar til kamp. For vi vil altid spille alle kampe, vi kan ikke sige nej." Sådan lød opråbet fra håndboldspiller Mikkel Hansen, som optrådte via video på verdenskongressen i sportsfysioterapi i Nyborg den 26. - 27. august. Tilhørerne var 475 fysioterapeuter fra hele verden, som var samlet i to dage for at blive klogere på idrætsskader, forebyggelse og rehabilitering.

Det er første gang, kongressen bliver afholdt i Danmark, og værten, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi (DSSF), har indført flere nye tiltag. Blandt andet har arrangørerne valgt at give sportsudøverne mere plads i programmet. Atleternes stemmer var med i form af live-interviews på scenen og videoindslag.

"Vi har prioriteret atleternes stemme højt, fordi det er vigtigt for at øge patientinddragelsen og den fælles beslutningstagen i behandlingen", siger Lars Damsbo, formand for DSSF.

Fysioterapeuten skal hjælpe atleten med at sige fra

Lisa Kjær Gjessing, verdensmester i para-taekwondo, fortalte om sine oplevelser med skader som følge af overtræning. Hun har ligesom Mikkel Hansen gode erfaringer med, at fysioterapeuten blander sig.

"Træneren vil gerne teste formen op til en konkurrence, men det kan give overbelastningsskader. I den slags situationer har jeg fået god hjælp, når fysioterapeuten går i dialog med træneren, så jeg ikke selv skal tage kampen,” siger Lisa Kjær Gjessing.

Sportskongres-volley.jpg
Det videnskabelige program ved kongressen var krydret med sportslige indslag såsom beachvolley, mountainbike, yoga og badning. De fysiske aktiviteter i middagspausen var et nyt tiltag og et højdepunkt på kongressen, hvor næsten alle deltagerne selv er sportsfolk. Foto: Mike Haugaard Nielsen

Ligelig kønsfordeling

Arrangørerne havde desuden valgt at sætte fokus på kønsbalance, hvilket betød, at der var ligelig fordeling af kvinder og mænd blandt oplægsholdere og medlemmer i udvalg og paneler.

”Det er et vigtigt fokus for både DSSF og den internationale forening, IFSPT (International Federation of Sports Physical Therapy)”, fortæller Lars Damsbo og fortsætter: 

”Det har ikke været svært at sikre den ligelige fordeling, for der er masser af dygtige forskere af begge køn indenfor sportsfysioterapi.”