Danske Fysioterapeuter sætter fokus på ligeløn den 17. november
I 1976 blev ligelønsloven vedtaget, men danske kvinders løn skal i gennemsnit stige 13,5 %, hvis kvinder skal indhente mændenes lønniveau i 2022. Det viser beregninger lavet på data fra Danmarks Statistik.
Omsat til arbejdsdage betyder lønefterslæbet på 13,5 %, at kvinder i 2022 bør have sidste arbejdsdag den 17. november. Kvinder kan derfor - populært sagt - siges at arbejde frivilligt resten af året.
Bag om tallet fra Danmarks Statistik
Tallet er beregnet på baggrund af timelønninger for mænd og kvinder i hele 2020 og bygger på Danmarks Statistiks seneste standardberegnede timefortjeneste, som er det lønbegreb, der kommer tættest på det, man forstår ved en almindelig timeløn.
Begrænset løngab mellem fysioterapeuter
Selv om tallene fra Danmarks Statistik viser store lønforskelle mellem mænd og kvinder, så eksisterer der ikke samme store løngab mellem mandlige og kvindelige fysioterapeuter, når vi ser på tallene fra KRL – Kommunerne og Regionernes Løndatakontor.
Hvis man betragter gennemsnitslønnen samlet set for kommunalt ansatte fysioterapeuter, er gennemsnitslønnen faktisk højere blandt kvinder end mænd. Det skyldes imidlertid, at der er relativt flere kvinder med lang anciennitet i den kommunale sektor. Renser man tallene for anciennitet, så tjener mænd i gennemsnit mere end kvinder, også når det gælder offentligt ansatte fysioterapeuter.
Fysioterapeuters generelle lønniveau er historisk set påvirket af arven fra tjenestemandsreformen af 1969. Her blev traditionelle kvindefag indplaceret lavt i det offentlige lønhierarki.
Formand for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, udtaler:
”Fysioterapeuter er historisk set blevet placeret midt i gruppen af omsorgs- og sundhedsfag i det offentlige lønhierarki, og vi har stort set befundet os samme sted lige siden. Tjenestemandsreformen af 1969 har altså betydning for fysioterapeuters løn – også i dag. Derfor venter jeg i spænding på, at Lønstrukturkomiteen præsenterer deres analyse af og bud på bæredygtige løsninger på det strukturelle løngab mellem de klassiske mande- og kvindefag. Vi bør som fagforening kæmpe for mere lige løn – både mellem kønnene og mellem fagene.”
Ønsker bedre løn og arbejdsvilkår til fysioterapeuter
Danske Fysioterapeuters udgangspunkt er, at løn bør forhandles mellem arbejdsmarkedets parter. Samtidig er der brug for et løft af lønnen på hele sundhedsområdet, uanset om det er på sygehusene, kommunerne eller i den private sundhedssektor.
”Vi har brug for et løft af lønnen på hele sundhedsområdet, som tæller mange af de traditionelle kvindefag. Det er fuldstændig afgørende, at vi løfter lønnen for alle sundhedspersoner, hvis vi ønsker at ophæve den strukturelle ulighed i mænd og kvinders løn – og det gør vi ikke ved, at politikerne hæver lønnen for enkelte faggrupper.” siger Jeanette Præstegaard.
Læs debatindlæg i Avisen Danmark om Kvindernes Sidste Arbejdsdag
Deltag i kampagnen
Du kan være med til at markere Kvindernes Sidste Arbejdsdag 2022 ved at starte samtalen om ligeløn. Du kan følge kampagnen og deltage i debatten på sociale medier via #KvindernesSidsteArbejdsdag
Du kan også følge kampagnen på:
Lønstrukturkomité
Regeringen nedsatte i oktober 2021 en Lønstrukturkomité i kølvandet på sygeplejekonflikten. Lønstrukturkomitéen har blandt andet til formål at analysere og sammenligne lønstrukturer og lønudvikling i den offentlige sektor samt belyse konsekvenser af eventuelle ændringer.
Komiteen skal fremlægge deres rapport inden udgangen af 2022. Rapporten forventes præsenteret i november måned.
Danske Fysioterapeuters lønberegner
Vil du vide, hvordan din løn er sammenlignet med andres? Så prøv Danske Fysioterapeuters lønberegner.