"Fysioterapeuter er en vigtig del af løsningen"

Fysioterapeuter skal påvirke udviklingen og byde ind på de sundhedsløsninger, danskerne har brug for, mener den nyvalgte formand for Danske Fysioterapeuter.
Jeanette Præstegaard holdt sin første tale som nyvalgt formand for Danske Fysioterapeuter på fagkongressen i sidste uge. Foto: Carsten Bundgaard.

Fysioterapeuter skal på landkortet og fylde mere som fagpersoner, der fremmer sundheden for børn, ældre, udsatte og i arbejdet med at sikre, at rehabilitering og forebyggelse kommer til at spille en større rolle, når vi indretter vores sundhedsvæsen.

Den udvikling er et vigtigt pejlemærke for Jeanette Præstegaard, der 1. april er ny formand for Danske Fysioterapeuter.

”Jeg vil arbejde for, at fysioterapien ikke bliver udvandet på grund af besparelser og det stigende antal børn og ældre, der har brug for behandling,” siger Jeanette Præstegaard.

”Politisk er der nok at tage fat på, og det er min opgave at sørge for, at Danske Fysioterapeuter får en stærkere stemme på Christiansborg og de andre steder, hvor beslutningerne bliver truffet. Vi skal som faggruppe tage ansvar, ikke kun for den enkelte patient, men for grupper af patienter og for samfundets udfordringer.”

Jeanette Præstegaard er en kendt skikkelse blandt fysioterapeuter og er anerkendt både som forsker og underviser. Hun understreger, at faglighed og viden bliver vigtige redskaber i hendes kommende politiske virke.

”Min opgave som formand er at omsætte viden til holdning og handling. Jeg ønsker at forene os om det, som samler os – nemlig faget og professionen og skabe fællesskab og samhørighed. Samtidig kan medlemmerne regne med, at jeg bliver den, der taler fysioterapien op – uanset om jeg taler med dem eller mødes med politikere på Christiansborg,” lyder det fra den kommende formand.

Samtidig står Jeanette Præstegaard også for en linje, hvor de klassiske fagforeningsdyder gerne må have større vægt og indflydelse på det politiske arbejde.

”Fysioterapeuter er meget optaget af det faglige – af at dygtiggøre sig og blive klogere på det fysioterapeutfaglige. Vi kan blive bedre til at have fokus på, hvordan vi selv har det – og gøre mere ud af at arbejde for gode løn- og arbejdsvilkår. Det ser jeg som en af de væsentligste opgaver, der venter mig,” siger Jeanette Præstegaard.

Og selvom diskussionen om arbejdsgivere har fyldt meget i valgkampen, er det ikke Jeanette Præstegaards intention, at det må overskygge for de mange andre vigtige dagsordener.

”Vi skal finde en god måde at tale om de dilemmaer, som vores forening rummer – og finde gode løsninger. Det er en udfordring, at vi også varetager arbejdsgivernes interesser, når vi skal forhandle aftaler og vilkår. Men dermed ikke sagt, at de ikke kan være med i andre dele af fællesskabet, siger Jeanette Præstegaard og fremhæver foreningens faglige og professionsrettede fællesskaber.

Endelig er det vigtigt for den nye formand at sætte fokus på nogle af de områder, som der under valgkampen har været mindre fokus på.

”Jeg vil omfavne de offentligt ansatte på en helt anden måde, end de er vant til. Det er vores største medlemsgruppe, og det er her, hvor vi i øjeblikket oplever den største politiske bevågenhed. Det skal vi udnytte til bedre arbejdsvilkår, så udviklingen af den offentlige sektor bliver en fordel for fysioterapeuter, hvor vi kan spille en større og mere central rolle,” siger Jeanette Præstegaard.

Fysioterapeuterne har et godt brand

Det er på samme måde et vigtigt fokus for den kommende formand at fastholde og udbygge fysioterapeuternes stærke brand, som den faggruppe, der arbejder på at få flere danskere i aktivitet og bevægelse.

”Jeg oplever en forening fyldt med medlemmer, der er optaget af deres fag og utrolig dygtige til at levere fysioterapi af høj kvalitet. Borgerne efterspørger vores behandling, og der er masser af opgaver til de fysioterapeuter, der vil forske og innovere. Jeg synes, at vi har et godt brand og godt ståsted,” mener hun.

”Samtidig kan vi blive nøglen til at løse nogle af sundhedsvæsenets store udfordringer, ligesom der er brug for at få styrket vores rolle i forhold til nogle af de patientgrupper, hvor vi ikke fylder nok i dag. Jeg ser det som min opgave at sætte fysioterapien på landkortet og arbejde politisk for, at flere får mulighed for at modtage vores behandling,” siger Jeanette Præstegaard.

Endelig er det afgørende selvfølgelig at lytte til, hvad medlemmerne har af politiske ønsker – og hvad der fylder på arbejdspladserne.

”Jeg er formand for alle medlemmer – og jeg vil lytte og engagere mig bredt på tværs af foreningen. Som medlem skal man vide, at man altid kan komme til mig med en ide, et spørgsmål eller en udfordring,” siger Jeanette Præstegaard.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer