Beslutning om store bededag vækker vrede

Regeringen har i dag meldt ud, at store bededag afskaffes fra og med 2024. For mange fysioterapeuter betyder det enten en mistet fridag eller tab af tillæg/særydelser. Det er meget utilfredsstillende, lyder det fra Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter.
Regeringen har besluttet at afskaffe St. Bededag
Regeringen har besluttet at afskaffe store bededag. Foto:iStock

Regeringen har i dag fremlagt sin model for den bebudede afskaffelse af store bededag som helligdag. Fjernelsen af helligdagen vil blive kompenseret med et løntillæg på 0,45 procent af årslønnen, hvis du er månedslønnet. De 0,45 procent svarer i runde tal til lønnen for en arbejdsdag.

Kompensationen mildner dog ikke de faglige organisationer, der med alle midler har forsøgt at få regeringen til at tage forslaget af bordet, siden det blev præsenteret.

”Jeg er rystet over, at regeringen med den her løsning blander sig i arbejdsmarkedets interne forhold. Det er meget usikkert, hvad gevinsten vil være ved at afskaffe store bededag som helligdag. Men det er stensikkert, at medarbejderne vil opleve det som et tab – både økonomisk og i form af mindre frihed”, siger Jeanette Præstegaard.

Lovforslag i Folketinget

Afskaffelsen af store bededag skal vedtages i Folketinget, og det er beskæftigelsesminister Ane Halsboe, der torsdag har fremlagt lovforslaget for offentligheden. Det er regeringens ønske, at loven skal lynbehandles i Folketinget, så den er vedtaget, før de private overenskomster skal stemmes igennem senere på foråret.

”Vi lever i en tid, hvor stress og overbelastning skaber dårligt arbejdsmiljø med mange sygemeldinger som resultat. Min opfordring til regeringen er at fokusere på at nedbringe stress og stresserelateret sygefravær og at vores faglighed kommer ordentligt i spil, hvis der er behov for at øge produktiviteten. Jeg har svært ved at se, hvordan mindre frihed og en ringere økonomi gavner nogen,” siger Jeanette Præstegaard.

Indsatsen fortsætter

Danske Fysioterapeuter har sammen med AC arbejdet hårdt for at få regeringen til at droppe den planlagte afskaffelse af store bededag som helligdag, og der arbejdes fortsat for som minimum at sikre en bedre kompensation, hvis Folketinget ender med at fjerne store bededag som fridag.

Del eller udskriv siden
5 kommentarer