Find din tillidsrepræsentant: Det giver dig mange fordele

Har du brug for en sparringspartner, inden du skal forhandle din løn eller arbejdstid? Eller en rådgiver om din ret til fravær fra jobbet? Din tillidsrepræsentant kan hjælpe dig i mange aspekter af dit arbejdsliv.
Din tillidsrepræsentant kan være din fortrolige og hjælpe dig med dine spørgsmål om for eksempel løn, forhandling, efteruddannelse, ansættelsesforhold og sygemelding. Foto: iStock.

De er helt uundværlige. Tillidsrepræsentanterne. Alligevel snyder mange medlemmer sig selv for at bruge dem i det daglige arbejdsliv.

Og det er synd, siger Karen H. Madsen, sagsbehandler hos Danske Fysioterapeuter. For din tillidsrepræsentant (TR) er valgt af dig og dine kolleger til at varetage dine interesser og hjælpe dig, så du ikke står alene med dine jobrelaterede udfordringer eller spørgsmål om ansættelsesforhold.

Hvis du ikke ved, hvem der er tillidsrepræsentant på din arbejdsplads, kan du logge ind på din profil på Danske Fysioterapeuters hjemmeside og se navnet under "Mit medlemskab".

Tillidsvalgte kender de lokale forhold

Din tillidsrepræsentant kan være din rådgiver, mægler, forhandler eller sparringspartner, alt efter hvad du har brug for.

”Det er en rigtig god idé at bruge din tillidsrepræsentant, fordi vedkommende kender jeres lokale forhold og aftaler, blandt andet om arbejdstid og løn. Det kan være, at du for eksempel har lyst til at gå ned i tid, eller at du er i tvivl om dine muligheder for efteruddannelse. Din tillidsrepræsentant er skolet i at håndtere og svare på dine spørgsmål,” siger Karen H. Madsen.

Hvis tillidsrepræsentanterne får et spørgsmål, de er i tvivl om, ringer de til Danske Fysioterapeuters konsulenter, som klæder dem på. De er på den måde også bindeled mellem fagforeningen og dig som medlem.

Nyt job? Tag fat i din kommende TR inden lønforhandlingen

Er du ved at skifte job, er det også en fordel at tage fat i tillidsrepræsentanten på din kommende arbejdsplads. De kan nemlig hjælpe dig med at klæde dig godt på til lønforhandlingen.

”Der er desværre mange medlemmer, der ikke ved, at de kan ringe til tillidsrepræsentanten på deres kommende arbejdsplads og tale om lønforhandlingen. De har måske slet ikke fået at vide, hvem vedkommende er, til jobsamtalen,” siger Karen H. Madsen.

Find tillidsrepræsentanten på din kommende arbejdsplads på oversigten

For tillidsrepræsentanten på din kommende arbejdsplads er ellers din bedste sparringspartner inden forhandlingen.

”Det er helt oplagt at tage fat i vedkommende, fordi din kommende tillidsrepræsentant kender de lokale lønniveauer og -forhold og kan vejlede om eventuelle særlige tillæg for bestemte uddannelser eller lignende,” siger Karen H. Madsen.

Din TR kan også være din bisidder

Din tillidsrepræsentant er også rigtig god at gå til, hvis du er langtidssygemeldt eller på vej til at blive det. For da vedkommende kender arbejdsforholdene og -kulturen på din arbejdsplads, er din tillidsrepræsentant det naturlige førstevalg som bisidder til for eksempel sygefraværssamtalen med din leder.

”Tillidsrepræsentanten er ikke part i sagen, men sidder der som en støtte for dig. Det er tillidsrepræsentantens opgave at sikre, at du bliver behandlet ordentligt, og at reglerne overholdes,” siger Karen H. Madsen.

Derfor kan der være en tryghed i at inddrage din tillidsrepræsentant som bisidder, hvis du står foran en sygefraværssamtale eller andre samtaler med din ledelse.